fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguće smanjenje broja zaposlenih zbog programa Evropa sad

Moguće smanjenje broja zaposlenih zbog programa Evropa sad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Jedan dio privrednika, prema dostupnim informacijama, neće biti u mogućnosti da finansijski izdrži teret novih obaveza u okviru programa Evropa sad, zbog čega će biti prinuđeni na poteze koji bi mogli dovesti i do redukcije broja zaposlenih.

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) su na sastanku sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove (UIP) kazali da su, i pored iskazanog opredjeljenja i namjere poslodavaca da svoje poslovanje u potpunosti usklade sa zakonskim mjerama predviđenim programom Evropa sad, uočeni određeni problemi koji, potencijalno, mogu uticati na efikasnost u primjeni istih.

“Naime, dostupne informacije ukazuju na to da jedan dio privrednika neće biti u mogućnosti da finansijski izdrži teret novih obaveza, zbog čega će biti prinuđeni na poteze koji, u krajnjem, mogu dovesti i do redukcije broja zaposlenih“, navodi se u zajedničkom saopštenju UPCG i UIP-a.

Predstavnici te dvije institucije su, na predlog UPCG, održali sastanak na kojem je bilo riječi o primjeni odredbi programa Evrope sad, suzbijanju obavljanja nelegalnih djelatnosti odnosno sive ekonomije, Zakonu o inspekcijskom nadzoru, kao i o problemima ugostitelja u kontekstu dužeg perioda neobavljanja djelatnosti usljed epidemioloških mjera koje su u prethodnom periodu bile na snazi.

UIP-u je, kako se navodi, svaka prijava koja se tiče kršenja zakonskih mjera predviđenih programom Evropa sad mapirana kao prioritetna.

Predstavnici UIP-a su stoga najavili da će u narednom periodu inspektori rada pomno pratiti situaciju na terenu, dok će se inspektorima iz drugih inspekcija, po potrebi, davati ovlašćenja kako bi što efikasnije obavljali kontrole i obezbijedili primjenu programa, a time i bili na usluzi poslodavcima za sve informacije o obavezama koje treba da ispune.

„Da je uspješno sprovođenje programa važno za UIP govori i to što zaposleni u Call centru UIP-a rade u dvije smjene, a sve u cilju obezbjeđenja konstantne dostupnosti za bilo koju vrstu prijave kršenja mjera“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici UIP-a su saopštili da raduje podatak da je do sada, prema podacima Uprave prihoda i carina (UPC), od 200 hiljada zaposlenih za samo 123 osobe promijenjeno radno vrijeme sa punog na nepuno.

Na sastanku se govorilo o nelojalnoj konkurenciji na tržištu robe i usluga, naročito u dijelu koji se odnosi na trgovinu posredstvom društvenih mreža i obavljanje ostalih privrednih djelatnosti online putem, što je od UIP-a i UPCG prepoznato kao problem koji zahtijeva posebnu pažnju.

Kako je saopšteno, UIP je uputila predlog da se kroz izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru omogući inspekcijska kontrola u privatnim prostorima kada se posumnja da se u istima vrši nelegalno obavljanje djelatnosti, dok će do tada inspektori UIP-a učiniti sve što je u domenu njihovih sadašnjih ovlašćenja kako bi stali na put tom obliku sive ekonomije.

Najavljeno je i da su u narednom periodu predviđeni sastanci sa Upravom policije, odnosno sektorom koji je zadužen za kontrolu sajber kriminala, kako bi zajedničkim aktivnostima došli do adekvatnog rješenja za suzbijanje ovakvih vršenja nelegalnih djelatnosti i doprinijeli sprečavanju pojave nelojalne konkurencije na online tržištu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije