fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMMF odobrio 74 miliona EUR pomoći Crnoj Gori

MMF odobrio 74 miliona EUR pomoći Crnoj Gori

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je hitnu pomoć Crnoj Gori za borbu protiv pandemije, u iznosu od 74 miliona EUR.

MMF kao razloge navodi da je koronavirus oslabio šanse crnogorske ekonomije, te da je prvenstveni izazov ublažavanje uticaja na ekonomiju i domaćinstva koja su najteže pogođena pandemijom, prenosi Pobjeda.

„Crna Gora bi mogla doživjeti najveći pad nakon obnove nezavisnosti, jer turizam čini oko petine njene ekonomije“, kazali su iz MMF-a, koji očekuje da će crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini pasti gotovo devet odsto.

Iz te međunarodne finansijske institucije su kazali da vlast u Crnoj Gori sprovodi paket mjera fiskalnog i finansijskog sektora za održavanje ekonomske aktivnosti tokom pandemije, za očuvanje zaposlenosti, likvidnosti i proširenje socijalnih davanja.

Nakon što je pandemija pogodila crnogorsku privredu, vlasti su preduzele brze i odlučne mjere za suzbijanje i ublažavanje širenja pandemije, što je omogućilo relativno brzo ponovno otvaranje privrede.

U MMF-u smatraju da bi, s obzirom na nesigurnost oporavka turizma na globalnom nivou, crnogorskoj ekonomiji moglo trebati nekoliko godina da se potpuno oporavi i vrati BDP na nivo prije pandemije.

U Crnoj Gori je 2. juna zvanično proglašen kraj epidemije, nakon što su prošla dva ciklusa od ukupno 28 dana bez novih slučajeva infekcije. Novi prvi slučaj registrovan je 14. juna.

Najčitanije

Čikago bez plej-ofa

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Čikaga poraženi su od Majamija 112:91 i ostali bez plej-ofa...