fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMMF čini sve da podrži ugrožene zemlje

MMF čini sve da podrži ugrožene zemlje

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF), u saradnji sa drugim partnerima, čini sve što može kako bi se osiguralo da brza podrška bude dostupna ugroženim državama putem hitnog finansiranja, savjeta o politici i tehničke pomoći, saopšteno je iz te organizacije.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu MMF-a, pandemija koronavirusa gurnula je svijet u recesiju, što će za ovu godinu biti gore od globalne finansijske krize.

“Ekonomska šteta raste u svim zemljama, prateći nagli porast novih infekcija i vladine mjere zaštite”, kazali su iz MMF-a.

“MMF, u saradnji sa drugim partnerima, čini sve što može kako bi se osigurala brza podrška ugroženim državama putem hitnog finansiranja, savjeta o politici i tehničke pomoći”, poručili su iz MMF-a.

Kako su kazali, da bi se prevazišla pandemija, potrebni su globalni koordinisani napori u zdravstvu i ekonomskoj politici.

Navodi se da je Kina bila prva zemlja koja je iskusila svu silu zaraze, a do polovine februara potvrđeno je više od 60 hiljada aktivnih slučajeva.

“Evropske zemlje poput Italije, Španije i Francuske sada su u akutnoj fazi epidemije, a slijede Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje broj aktivnih slučajeva naglo raste. U mnogim tržištima i ekonomijama u razvoju čini se da epidemija tek počinje”, rekli su iz MMF-a.

Dodaje se da je u Italiji, prvoj zemlji u Evropi koja je teško pogođena pandemijom, Vlada te dr’ave 9. marta uvela nacionalnu blokadu u cilju suzbijanja širenja virusa.

“Kao rezultat toga, posjećenost javnih mjesta i upotreba električne energije drastično je opala, posebno u sjevernim regionima gdje su stope zaraze znatno veće”, kazali su iz MMF-a.

Kako je saopšteno, ekonomske posljedice pandemije već pogađaju SAD neviđenom brzinom i ozbiljnošću.

“U drugoj polovini marta skoro deset miliona ljudi se prijavilo za naknadu za nezaposlene. Tako oštar i zapanjujući porast nikada nije primijećen, čak ni na vrhuncu globalne finansijske krize 2009. godine”, naveli su iz MMF-a.

Kako su kazali, smetnje izazvane virusom počinju da se pojavljuju na tržištima u nastajanju.

“Nakon što su pokazali mali pomak početkom godine, najnoviji indeksi anketa menadžera nabavki (PMI) ukazuju na oštro usporavanje proizvodnje u mnogim zemljama, što odražava pad spoljne tražnje i rastuća očekivanja od pada domaće potražnje. Pozitivno, Kina primjećuje skromno poboljšanje svog PMI-ja nakon oštrih padova početkom godine, uprkos slaboj spoljnoj tražnji”, navodi se na sajtu.

Dodaje se da oporavak u Kini, iako ograničen, ohrabruje, sugerišući da mjere suzbijanja mogu uspjeti u kontroli epidemije i otvoriti put za nastavak privrednih aktivnosti.

Konstatovano je da postoji velika neizvjesnost u vezi sa budućim tokom pandemije i ne može se isključiti ponovni rast njenog širenja u Kini i drugim zemljama.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...