fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMirna sedmica na tržištu kapitala

Mirna sedmica na tržištu kapitala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i skroman promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Vlada usvojila drugi paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi zbog aktuelne situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 2,4 odsto na 669,5 poena, a MONEX indeks 1,3 na 10.168,73 bodova.

Promet na berzi je, u sedmici koja je zbog obilježavanja Vaskrsa imala četiri radna dana, iznosio 64,08 hiljada EUR i bio je 34 odsto veći od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu, koji je realizovan kroz 20 transakcija, imale su dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koje su ojačale 7,8 odsto na 57,12 centi.

Vlada je u petak usvojila drugi paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi zbog aktuelene situacije u vezi sa pandemijom koronavirusa, čiji je fiskalni efekat 75 miliona EUR bruto, odnosno 46 miliona neto za period od tri mjeseca.

Premijer Duško Marković saopštio je da drugi paket ekonomskih mjera obuhvata podršku privredi i zaposlenima za više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća u kojima radi preko 100 hiljada ljudi.

„Obuhvat podrške je veoma širok i podrazumijeva zaposlene u zatvorenim i ugroženim djelatnostima, na plaćenom odsustvu, u karantinu i samoizolaciji, pa sve do subvencija za novo zapošljavanje“, kazao je Marković na konferenciji za novinara.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, rekao da paket podrazumijeva oslobađanje od fiksnog dijela računa za struju za april, maj i jun, koji se neće obračunavati korisnicima u zatvorenim djelatnostima.

Predviđen je i poseban program podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je samo dio šireg paketa, kojim se stvaraju pretpostavke za proizvodnju i rast kroz angažovanje svih stvaralačko-proizvodnih i prerađivačkih resursa.

U oblasti poreza i carina predviđeno je skraćivanje rokova za povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV) i produžavanje limita izloženosti carinske garancije za plaćanje carinskog duga.

Pored toga, intervenisaće se u oblasti zarada smanjivanjem plate funkcionerima iz kategorija A i B u Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Predviđene su i nove mjere u oblasti socijalnih davanja, na osnovu kojih će biti isplaćena novčana pomoć nezaposlenima i još jednoj kategoriji penzionera koji nijesu bili obuhvaćeni kroz prvi paket mjera pomoći.

Dionicama jačih kompanija na Montenegroberzi ove sedmice je slabije trgovano.

Akcija Elektroprivrede je poskupila 7,4 odsto na 3,5 EUR.

Gubili su Jadran Perast 3,8 odsto na 2,3 EUR i Centar Igalo 3,5 odsto na tri EUR.

Prošlosedmičnu cijenu akcije zadržali su Ulcinjska rivijera i kompanija Absolute Bar, 2,5 EUR odnosno 33 centa.

Državnim obveznicama je ostvaren promet od 10,6 hiljada EUR, a obveznicama Hipotekarne banke 15,15 hiljada EUR.

Marković je kazao i da se u ovoj godini ne očekuje nikakav ozbiljan prihod od turističke privrede.

On je dodao da je namjera Vlade da sačuva taj sektor koliko god je to moguće i ocijenio da su nezahvalne procjene o iznosu gubitaka od turizma, zbog novonastale situacije.

„Niko to ne zna, ali ja od prihoda u turizmu ove godine nemam veliku nadu. U ovoj godini ne očekujemo od turističke privrede nikakav ozbiljan prihod, ali je namjera Vlade da sačuva turističku privredu koliko je god to moguće“, rekao je Marković.

On je naveo da mu je na sastanku sa predstavnicima turističke privrede saopšteno da oni ne traže pomoć, odlaganje ili otpis kamata, nego da sa bankama naprave aranžman da dobiju reprogram postojećih kredita i bolje grejs periode kako bi sačuvali osnovni sadržaj.

Sedmicu je obilježila i vijest da je izvršni direktor nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines (MA), Živko Banjević, razriješen te dužnosti na lični zahtjev.

Iz nacionalne avio-kompanije su kazali da je na mjesto izvršnog direktora postavljen Vlastimir Ristić, dosadašnji član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, koji je u ranijem periodu obavljao više odgovornih poslova u MA.

Banjević je funkciju izvršnog direktora MA obavljao od 2017. godine. On je u periodu od 2003. do 2015. godine obavljao skoro sve najodgovornije dužnosti u kompaniji.

Najčitanije