fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMinistarstvo smatra da je To Montenegro pravni nasljednik MA

Ministarstvo smatra da je To Montenegro pravni nasljednik MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja smatra da je nova avio-kompanija To Montenegro pravni nasljednik Montenegro Airlinesa (MA), te da zbog toga ne treba da plati carinu za dva aviona koja je kupila u februaru.

Pobjeda piše da to pokazuje dopis ministra finansija Milojka Spajića upućen Upravi prihoda i carina, kojim traži da se ne obračunava carina na uvoz aviona, jer je MA već platio carinski dug za njih kroz privremeni uvoz.

Puna carina obuhvata carinsku stopu plus PDV od 21 odsto na uvoz.

Riječ je o avionima registarskih oznaka 40-AOA i 40-AOB, koje je To Montenegro kupio 17. februara od američko-irske lizing kompanije GECAS za 21 milion EUR, a za koje treba da se plati carinski porez na dodatu vrijednost (PDV) od 4,4 miliona.

Prethodno je MA koristio te avione, ali po osnovu ugovora o operativnom lizingu sa GECAS-om, i za njihov privremeni uvoz mjesečno plaćao tri odsto iznosa pune carine, dok u potpunosti nije otplatio carinski dug 2016. godine.

U Ministarstvu su, nakon što su, kako su rekli, konsultovali eksperta, zaključili da To Montenegro treba od MA da naslijedi pravo da ne plati carinske troškove.

“Došli smo do zaključka da se na avione ne treba obračunavati carinski dug, što je u skladu sa prvobitnim stavom tadašnje Uprave carina od 18. marta. Mišljenje temeljimo na dva elementa, prvi – radi se o istovjetnoj robi za koju je MA platio carinski dug, i drugi – smatramo da su MA i To Montenegro povezana pravna lica, shodno članu 30 Carinskog zakona, jer ih kontroliše treće lice, u ovom slučaju država”, naveo je Spajić u dopisu od 18. maja, u koji je Pobjeda imala uvid.

Ministarstvo je, kako se dodaje, zbog toga zauzelo stav da je neophodno prihvatiti carinsku deklaraciju za stavljanje aviona 40-AOA u slobodan promet. To se odnosi i na avion 40-AOB, za koji deklaracija još nije podnešena.

Predstavnici To Montenegra podnijeli su 9. aprila carinskoj ispostavi Aerodroma Podgorica deklaraciju za stavljanje aviona 40-AOA u slobodan promet. Tada im je, kako tvrdi Spajić, usmeno traženo da obezbijede mišljenje o međusobnom pravnom slijedu u vezi sa raspolaganjem aviona, kako bi se pri carinjenju prihvatilo to što je MA platio carinski dug. Time bi avion u carinskom smislu bio domaća roba i spreman za upotrebu.

“Tokom proteklog perioda, Ministarstvo finansija je imalo intenzivnu komunikaciju na ovu temu sa više zainteresovanih strana. Pored saradnje sa predstavnicima carinskog organa, Ministarstva kapitalnih investicija, kao i kompanije To Montenegro, obratili smo se ekspertu za mišljenje u cilju kvalitetnog tumačenja i rješenja pomenute situacije”, rekao je Spajić.

Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović Pobjedi je kazao da carinski tretman aviona To Montenegra još nije definisan, te da se čeka tumačenje odnosa te kompanije i MA.

“Čekamo i ishod stečajnog postupka koji je otvoren u MA. Imamo eksperta koji analizira prethodno carinjenje aviona MA, koje je problematično” , rekao je Damjanović.

Na pitanje je li avion 40-AOA, koji je 1. juna u Sarajevo poveo fudbalsku reprezentaciju, bez carinskog tretmana pušten u slobodan promet i počeo da leti, Damjanović je odgovorio da je na njega već plaćena carina dok ga je koristio MA.

Taj isti avion prethodno je bio u Bratislavi i Mastrihtu na farbanju, a o njegovom izlasku iz zemlje tada je, prema informacijama Pobjede, napravljena službena zabilješka.

Vlada ima mogućnost da posebnom odlukom oslobodi To Montenegro plaćanja pune carine. To bi, međutim, bilo kršenje Zakona o konkurenciji, jer ostali vlasnici vazduhopova ili bilo kojih drugih vozila plaćaju punu carinu.

Najčitanije