fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo razmatra sve mogućnosti u vezi sa akcizama na gorivo

Ministarstvo razmatra sve mogućnosti u vezi sa akcizama na gorivo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja analizira sve mogućnosti u vezi sa akcizama na gorivo, a jedan od prioriteta je obračun sa nelegalnim aktivnostima i suzbijanje sive ekonomije, čime će se obezbijediti dodatni prihod, saopšteno je iz tog resora.

“To otvara prostor za više mogućnosti po pitanju akciza na gorivo i uopšte akcizne politike. Prilikom određivanja visine akcize za mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, neophodno je voditi računa o ukupnim budžetskim prihodima”, rekli su Danu iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Cijene goriva u ovoj godini porasle su deset do 13 centi, zbog čega su predstavnici političkih partija ponovo pokrenuli pitanje smanjenja akciza koje država ubira za svaki litar goriva.

Trenutne cijene litra benzina iznose 1,3 EUR, odnosno 1,27 EUR, a eurodizela 1,13 centi. Od ukupne cijene za litar benzina država uzima 77 centi, dok od ukupne cijene eurodizela u državni budžet idu 63 centa.

Prema posljednjem obračunu maloprodajnih cijena naftnih derivata, koji je objavljen za period od 2. do 16. marta, akciza za BMB 95 i 98 iznosi 54,9 centi, a za eurodizel 44 centa.

Kada je u pitanju porez na dodatu vrijednost (PDV), za BMB 95 i 98 on iznosi 22 centa, za eurodizel 19 centi, precizirali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Oni su kazali da je postojeća visina akcize na mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, u potpunosti usklađena sa minimalnim iznosima koji su propisani Direktivom Savjeta EU 2003/96 o restrukturiranju okvira Zajednice za oporezivanje energenata i električne energije, kao i obuhvatom proizvoda, koji podliježu akciznoj obavezi.

“Odredbama uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata propisuju se maksimalne maloprodajne cijene za bezolovni motorni benzin i eurodizel, za prodaju u Crnoj Gori, koju obavljaju preduzeća registrovana za proizvodnju, uvoz, distribuciju i prodaju naftnih derivata. Prema odredbama te uredbe, maksimalna maloprodajna cijena naftnih derivata, pored akcize, PDV-a i carine, obuhvata međunarodne elemente cijene koji značajno utiču na formiranje maloprodajne cijene naftnih derivata”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Vlada je prije mjesec promijenila uredbu o obračunu cijena naftnih derivata i ukinula cjenovno ograničenje, ali su iz Ministarstva kapitalnih investicija saopštili da to neće uticati na poskupljenje goriva.

Tom uredbom je ukinuta odredba iz prethodne uredbe da se cijene mijenjaju ako se jedan od parametara koji se uzimaju u kalkulaciju promijeni pet odsto ili više.

Uredba je u Službenom listu objavljena 1. marta, a stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

Najčitanije