fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo radi na unapređenju komunikacije sa preduzećima

Ministarstvo radi na unapređenju komunikacije sa preduzećima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sprovodi projekat koji obuhvata uspostavljanje integrisane IT platforme – jedinstvena kontaktna tačka za mikro, mala i srednja preduzeća.

„U nizu projekata koje Ministarstvo sprovodi posredstvom EU fondova, posebno je važan projekat koji se realizuje u saradnji sa EBRD, a koji obuhvata uspostavljanje integrisane IT platforme jedinstvena kontaktna tačka za mikro, mala i srednja preduzeća /Single Access Point for SMEs/“, rekli su iz Ministarstva.

Novina koju taj IT portal uvodi podrazumijeva dostupnost svih informacija od značaja na jednom mjestu, što će olakšati preduzećima poslovanje i pojednostaviti procese dobijanja dostupne finansijske i nefinansijske podrške.

„Cilj projekta je da se na jednom mjestu preduzeće može informisati u vezi svih pitanja, od onih najjednostavnijih, koja se odnose na način registracije preduzeća, do složenijih pitanja, poput promjena zakona i propisa koja utiču na sektor u kojem obavljaju svoju djelatnost, kao i svih raspoloživih podsticajnih mjera“, dodaje se u saopštenju.

Cilj je, kako su objasnili iz Ministarstva, da se stvori jedna adresa /single access point/, koja će sadržati odgovore na pitanja od značaja za privrednike i posredstvom koje se preduzeća mogu obratiti nadležnim institucijama za sve dodatne informacije, savjete i pomoć.

„IT portal će biti dodatno obogaćen jasnim vizuelnim prikazom procesa prijave na različite konkurse, uslovima koje preduzeća moraju da ispune kako bi mogli da iskoriste različite nacionalne i EU fondove, najčešćim greškama i nedoumicama u procesu apliciranja, uz kontakte komercijalnih i razvojnih banaka koje nude povoljne kredite i savjetodavnu podršku za mikro, mala i srednja preduzeća“, naveli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da su u prethodnom periodu sprovedene pripremne aktivnosti koje su podrazumijevale identifikovanje optimalnog sadržaja portala koji će biti relevantan za iskazane potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća, nedostatke u postojećim komunikacionim kanalima, kao i aktivnosti resornog Ministarstva i Vlade koje se odnose na mehanizme podrške mikro, malim i srednjim preduzećima.

„U Crnoj Gori 99 odsto svih preduzeća čine mikro, mala i srednja preduzeća, što Ministarstvo dodatno obavezuje da ovom sektoru posveti više pažnje i resursa, kako bi se što prije poboljšala i debirokratizovala komunikacija u vezi svih pitanja koja su značajna za preduzeća, kroz inovativne, razumljive i atraktivne sadržaje koji su dostupni u svakom trenutku i uvijek ažurirani“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...