fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo da se bavi i drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje

Ministarstvo da se bavi i drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) podržava smanjenje poreske stope na jaja, ali apeluje na resorno Ministarstvo da se bavi i problemima u drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje, koji su mnogo veći.

Član Predsjedništva SDP-a, Budimir Mugoša, kazao je da je predloženo smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na jaja, sa sadašnjih 21 odsto na sedam odsto, najavljeno kao značajan korak ka pospješivanju razvoja crnogorske poljoprivrede i smanjenju uvoza hrane i cijene jaja u maloprodaji za dva centa po jednom.

„Godinama unazad se zalažem za smanjenje stope poreza na hranu proizvedenu u Crnoj Gori i zato podržavam ovaj korak Ministarstva, uz nadu da ćemo veoma brzo, možda i u paketu, imati smanjenje poreza na sir, surutku, paradajz, papriku i druge poljoprivredne proizvode“, naveo je Mugoša u saopštenju.

On, međutim, tvrdi da kalkulacija nije tačna zato što su proizvođači jaja registrovani kao preduzeća i oni imaju ulazni porez koji se odbija od izlaznog i zato neće doći do smanjenja cijena jaja u tolikom iznosu, ali će svakako pomoći proizvođačima.

„Za razliku od proizvođača jaja, proizvođači mlijeka su uglavnom registrovani kao poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci građani i kao takvi nijesu obveznici PDV, pa nemaju takozvani ulazni PDV“, rekao je Mugoša.

Kada svoje mlijeko, sir ili med prodaju bilo kom otkupljivaču, odnosno preduzeću, oni ne mogu fakturisati troškove poreza koje su platili na osnovno stado, mehanizaciju, pogonsko gorivo, veterinarske usluge, objekte, sredstva za čišćenje i dezinfekciju, već taj trošak ostaje kao njihov i ne mogu ga “prevaliti” na krajnjeg potrošača kao što je to slučaj sa proizvođačima jaja.

„Navešću nekoliko primjera. Proizvođač mlijeka ima troškove koje sam ranije pobrojao i na sve je platio porez. Kada mlijeko bude predato mljekari ona na cjelokupnu cijenu obračunava porez kao da nije ranije plaćen niti jedan cent, a mi znamo da jeste i ne samo porez već i akciza na pogonsko gorivo“, objasnio je Mugoša.

On je kazao da je kod sirara i gazdinstava koja proizvode sir još gora situacija, jer je nominalno veća cijena. Cijena koštanja jednog kilograma sira je 2,5 EUR, a na to je plaćen porez po raznim osnovama, ali se on ne priznaje. Kada se sir proda po 3,5 EUR nekom lancu marketa izvrši se kalkulacija cijene, troškovi otkupa, kalo, rastur pa na to marža i dolazimo do cijene od 4,5 do pet EUR, na koju se obračunava stopa PDV-a od 21 odsto što je jedan EUR po svakom kilogramu sira.

„Kada se tome doda porez koji je platio proizvođač, a koji nije mogao biti uračunat kao ulazni PDV, ispada da proizvođač zarađuje jedan EUR po kilogramu, a država uzima 1,5 EUR, što elementarno nije pravedno“, rekao je Mugoša.

Kod meda je, kako je kazao, još drastičnija situacija, jer ima veću cijenu. Proizvođačka cijena meda u prosjeku je pet EUR, a maloprodajama se prodaje za osam EUR. Na tu sumu se, prema riječima Mugiše, uzima marža od oko 25 odsto i dolazi se na iznos od deset EUR, na koji se obračuna 21 odsto poreza, što je 12 EUR.

„Dakle država je uzela proizvođaču jedan EUR i trgovcu dva EUR, što je više ili jednako zaradi proizvođača. Narod bi rekao radimo ‘po napola’ što nije pravedno“, dodao je Mugoša.

On je kazao da se godinama ukazuje na taj problem, ali bezuspješno.

„Na sve uvezene proizvode država uvoznica obračunava PDV, pa i naša. Tako je naplata poreza na uvezene poljoprivredne proizvode od 21 odsto u redu, jer nije plaćen nijedan oblik poreza, ali je na domaće proizvode realno da bude sedam odsto, jer je dio plaćen kroz proizvodnju pa bi izbjegli dvostruko oporezivanje. Ovo je jedan od mnogih razloga zbog kojih su domaći proizvodi skuplji, ali ovdje sam analizirao temu PDV“, naveo je Mugoša.

On je saopštio da kao poljoprivrednik zna da je situacija u sektoru stočarstva neizdrživa, kao inženjer stočarstva zna da ne postoji kalkulacija koja na trenutne cijene sirovine može biti pozitivna, a kao bivši ministar da postoji mogućnost i obaveza Ministarstva da pomogne sektor.

„Uložiti milion EUR u spašavanje jednog zdravog sektora, čija godišnja proizvodnja vrijedi skoro 200 miliona, je opravdana i poželjna investicija“, kazao je Mugoša.

Zato SDP podržava zahtjeve stočara prema Vladi i apeluje na ministra Aleksandra Stijovića i premijera Zdravka Krivokapića da u što kraćem roku reaguju i finansijski pomognu sektor stočarstva.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...