fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilionski promet zbog prodaje akcija Hipotekarne banke

Milionski promet zbog prodaje akcija Hipotekarne banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i milionski promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prognozirala da će crnogorska ekonomija u ovoj godini porasti 12,3 odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 1,3 odsto na 766,81 poen, a MONEX 5,6 odsto na 10.618,89 bodova.

Promet, realizovan kroz 30 transakcija, iznosio je 3,19 miliona EUR i bio je 39,6 odsto manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imala je Hipotekarna banka, čijih je 16,87 odsto akcija u srijedu prodato za 2,52 miliona EUR. Dionica Hipotekarne banke koštala je 477,09 EUR.

Prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva, vlasnici 16,99 odsto akcija Hipotekarne banke skriveni su iza HB-Zbirnog kastodi računa 1, dok je 13,93 odsto u vlasništvu italijanske Cerere. Lorenzo Gorgoni posjeduje 12,98 odsto dionica banke, Antonia Gorgoni deset odsto, Miljan Todorović 7,4 odsto, Ibis SRL iz Italije 4,87 odsto, Dario i Sigilfredo Montinari po 4,62 odsto, a Piero i Andrea Montinari po 4,61 odsto.

U četvrtak je na Montenegroberzi u blok transakciji prodato i 61,16 odsto akcija Otrantkomerca za ukupno 605,55 hiljada EUR, odnosno 60 centi po dionici. Prema podacima berze, prodavac akcija bila je Erste banka, koja je, kako se navodi u saopštenju, i njihov kupac.

Gubitke su na Montenegroberzi ove sedmice zabilježile dionice Crnogorskog Telekoma 2,5 odsto na 1,16 EUR i Plantaža 1,6 odsto na 12 centi. Rasle su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema, neznatno na 85,34 centa, dok dionice Ulcinjske rivijere nijesu mijenjale vrijednost, pa su u petak koštale tri EUR.

Trgovano je i akcijama Jugopetrola, Budvanske rivijere i ulcinjske Solane koje su koštale 10,56 EUR, odnosno šest EUR i 1,38 EUR. Dionice Sveti Stefan hotela su na kraju radne sedmice koštale tri EUR, Luke Bar 31,5 centi, UTIP-a Crna Gora 12,5 centi i Napretka Kotor dva centa.

Promet akcijama fondova iznosio je 262,5 EUR, a trgovano je jedino Trendom, čije su akcije koštale 5,25 centi.

Ovu sedmicu je obilježila informacija da je EBR poboljšala izglede za Crnu Goru 3,8 odsto, s obzirom na to da je u ljetnjim projekcijama prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 8,5 odsto. Prema novom izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima, naredne godine se očekuje rast od 5,7 odsto, što je 0,3 odsto manje u odnosu na ljetnju projekciju od šest odsto.

“Crnogorska ekonomija je, nakon jednog od najgorih padova u EBRD regionu u prošloj godini, počela snažno da se oporavlja. BDP je povećan 19 odsto u drugom kvartalu, vođen snažnim oporavkom domaće i spoljne potražnje”, navodi se u izvještaju.

U EBRD-u su rekli da će, imajući u vidu značaj turističkog sektora u BDP-u, učinak trećeg kvartala u velikoj mjeri odrediti ukupni rast BDP-a. Nakon sporog početka, turizam je rastao jako tokom ljeta, pri čemu je broj dolazak stranih turista i noćenja u kolektivnom smještaju dostigao oko 85 odsto nivoa iz 2019.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, poručio je da je Crna Gora u vrhu regiona po ovogodišnjem rastu ekonomije, pri čemu je EBRD poboljšala prognozu.

“Nakon Svjetske banke, još jedno priznanje da je crnogorska ekonomija, poslije najvećeg pada u Evropi u prošloj godini, počela snažno da se oporavlja”, naveo je Spajić na svom Twitter profilu.

Ove sedmice je Vlada usvojila informaciju o programu Evropa sad, koji prema Spajićevim riječima predstavlja antipopulističku mjeru koja će realno povećati životni standard građana i njihove zarade preko 20 odsto od naredne godine.

„Imamo naznake da će ova reforma biti održiva i možemo da je nazovemo fiskalno neutralnom reformom za ovu godinu, a fiskalno pozitivnom ako uzmemo u obzir dugoročni spektrum“, rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je minimalna zarada posljednja dva mjeseca 250 EUR, a da je do skoro bila 222 EUR. Porast na 450 EUR je, kako je dodao, praktično dupliranje minimalnih zarada za naujgroženije radno stanovništvo.

„Prosječna neto zarada će, uz razna usklađivanja, sa 530 EUR porasti na 700 EUR“, poručio je Spajić.

On je objasnio da je poresko opterećenje od 39 odsto predstavljalo jedan od izazova, s obzirom na to da su privrednici naznačavali da bi njegovo smanjenje doprinijelo većem zapošljavanju.

„Od 100 EUR, neto zarada je bila 61 EUR, a 39 EUR je išlo državi. Sada će 79 EUR biti neto zarada, a 21 EUR će ići državi kao poresko opterećenje. Do sada je struktura minimalne zarade bila takva da je prijavljena neto zarada 250 EUR, porezi 160 EUR, a keš na ruke bi bio oko 150 EUR. Sa svim porezima neto zarada od 450 EUR će bruto za poslodavca iznositi 565 EUR“, precizirao je Spajić.

Prema njegovim riječima, većina stanovništa imala bi povećanje zarade od preko 20 odsto.

Istovremeno će, kako je dodao, poresko opterećenje biti progresivno. Na najniže kategorije najmanje, dok će rasti sa većim primanjima, što je praksa koja je zastupljenja u čitavom svijetu.

Spajić je kazao da će progresivno biti oporezovan porez na dobit, odnosno od nula do 100 hiljada EUR porez bi bio kao do sad devet odsto, od 100 hiljada EUR do 1,5 miliona EUR 12 odsto, a preko 1,5 miliona EUR 15 odsto.

On je objasnio da bi statički uticaj te mjere na budžetski bilans bio minus 35 miliona EUR, dok bi efekat na privredu bio preko 200 miliona EUR.

„Od druge godine, odnosno 2023. imaćemo rast od 18 miliona EUR po prihodima budžeta. Tako da ova mjera je fiskalno pozitivna i ima efekat koji će na srednji rok imati vrlo dobar učinak“, naveo je Spajić.

On je, na pitanje kako će se nadomjestiti taj minus od 35 miliona EUR, odgovorio da je tih 35 miliona EUR statički rezultat, koji ne uključuje povećanje BDP-a, ni značajnije produbljivanje poreske baze.

Ove sedmice je objavljena i informacija da je vodeća svjetska grupa u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva, Accor, potpisala ugovor o franšizi s kompanijom Briv Construction za otvaranje prvog Mövenpick hotela u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Accor-a, postojeći istorijski hotel Teuta u Risnu proći će kroz rekonstrukciju da bi dobrodošlicu poželio prvim gostima pod Mövenpick brendom na jesen 2023. godine.

„Accor nastavlja da širi svoj portfolio u Crnoj Gori i Jugoistočnoj Europi. Zahvaljujući partnerstvu s Briv Construction, jednom od najuglednijih građevinskih kompanija u regionu, grupa će predstaviti još jedan premium brend u primorskom regionu Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije