fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilionski promet zahvaljujući prodaji akcija HG Budvanske rivijere

Milionski promet zahvaljujući prodaji akcija HG Budvanske rivijere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i promet od 8,39 miliona EUR, zahvaljujući prodaji akcija Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, obilježili su sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 0,65 odsto na 764,38 poena, a MONEX neznatno na 11.218,85 bodova.

Promet je iznosio 8,39 miliona EUR i bio je 112 puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 60 transakcija, a najveći udio u količini imaju akcije HG Budvanska rivijera, i to 84,18 odsto.

Članice sistema srbijanske MK grupe kupile su u srijedu na Montenegroberzi akcijski udio Strateksa u HG Budvanska rivijera.

“Članice sistema MK grupe su na Montenegroberzi kupile 12,1 odsto akcija Budvanske rivijere. Ovom transakcijom naš ukupni vlasnički udio u HG Budvanska rivijera iznosi 28,7 odsto, čime potvrđujemo ranije iznijete strateške planove o širenju poslovanja u Crnoj Gori”, saopšteno je Pobjedi iz MK grupe u vlasništvu Miodraga Kostića.

Svoj udio u Budvanskoj rivijeri Kostiću je prodala beogradska i budvanska kompanija iz američke Strateks grupe Nila Emilfarba za 7,9 miliona EUR, čime je izašla iz najvećeg hotelsko-turističkog preduzeća u Crnoj Gori.

Prodaja je obavljena na Montenegroberzi kroz četiri transakcije, posredstvom Hipotekarne banke i brokerske kuće Bull and Bear. Akcijama je trgovano po cijeni od 6,4 EUR, što je dnevni rast cijene od deset odsto, a otkupile su ih dvije Kostićeve kompanije, od kojih je jedna AIK banka, koja već posjeduje 15,23 odsto akcija Budvanske rivijere.

Ove sedmice su padale akcije Plantaža 9,3 odsto na 9,98 centi, Port of Adrie 7,3 odsto na 10,2 centa i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 1,1 odsto na 73,2 centa.

Slabile su dionice Jugopetrola dva odsto na 9,8 EUR. Ta kompanija završila je prvi ovogodišnji kvartal sa neto gubitkom od 219,55 hiljada EUR, 2,7 puta većim nego u istom periodu prošle godine.

Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, na kraju marta pali 24,2 odsto na 19,21 milion EUR, a rashodi 24 odsto na 19,23 miliona EUR.

Akcionari Jugopetrola trebalo bi da na redovnoj Skupštini 16. juna donesu odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu.

Slabile su akcije Elektroprivrede 1,9 odsto na 3,14 EUR. Bord direktora EPCG formirao je 12 komisija i angažovao 60 ljudi, koji treba da provjere finansijsku ispravnost i zakonitost poslovanja te kompanije u posljednjih 30 godina.

Komisije od po pet članova formirane su po nalogu predsjednika borda direktora EPCG, Milutina Đukanovića, piše Pobjeda.

List je imao uvid u rješenje jedne od tih komisija, koja je formirana 13. aprila, a zadužena je za poslovanje EPCG sa Prvom bankom, Uniprom KAP-om i Željezarom Tosčelik, kao i povlašćenim proizvođačima, odnosno malim hidroelektranama (HE) i dvije vjetroelektrane.

Akcije Crnogorskog Telekoma i Ulcinjske rivijere ostale su na prošlosedmičnom nivou od 1,2 EUR odnosno 2,7 EUR.

Evropska komisija (EK) prognozirala je, u novim proljećnim ekonomskim prognozama, rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 7,1 odsto.

EK je u jesenjim prognozama za ovu godinu predvidjela rast od 6,8 odsto.

EK je u prognozama, u koje je agencija Mina-business imala uvid, saopštila da će BDP u narednoj godini rasti 6,5 odsto, što je više od 3,7 odsto koliko je prognozirala u jesenjem izvještaju.

Rasle su dionice Svetog Stefana hotela 18,5 odsto na 3,2 EUR, Solane “Bajo Sekulić” 2,9 odsto na 1,44 EUR i Luke Bar 4,1 odsto na 40,08 centi.
Akcije Trenda ostale su na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu je iznosio 527,35 hiljada EUR i bio je 95,63 odsto manji nego u martu.

„U poređenju sa aprilom prošle godine, promet je veći 84 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 25,11 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 51 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U aprilu je trgovano 21 dan i zaključeno je 135 transakcija. Od ukupnog broja transakcija, 53 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

Najčitanije