fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilionski promet na Montenegroberzi

Milionski promet na Montenegroberzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na Montenegroberzi je ove sedmice, nakon duže vremena, ostvaren milionski promet, zahvaljujući prodaji akcija budvanske kompanije Sveti Stefan hoteli.

Na Montenegroberzi je u četvrtak prodato nešto preko milion akcija firme Sveti Stefan hoteli za 2,53 miliona EUR.

Cijena po dionici je iznosila 2,27 EUR i izgubila je na vrijednosti 11,3 odsto.

Ovo turističko preduzeće ima 8,1 milion akcija.

Vlasnik 41,6 odsto akcija budvanske kompanije je crnogorska Vlada, srbijanska AIK banka ima 15,2 odsto, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja 12,8 odsto, Stratex development 9,4 odsto, Stratex hospitaityl Beograd 5,8 odsto, Zavod za zapošljavanje 4,3 odsto. Ostali akcionari imaju ispod jedan odsto vlasništva.

Ukupan sedmični promet, realizovan kroz 59 transakcija, iznosio je 2,63 miliona EUR i bio je 77 puta veći nego prošle sedmice.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je jedan odsto na 703,86 poena, a MONEX neznatno na 10.486,49 bodova.

Gubile su akcije kompanije Montepranzo-Bokaprodukt 43 odsto na 3,4 EUR, Jadran Perasta 21,7 odsto na 1,8, Primorja 9,5 odsto na 1,81, Crnogorskog Telekoma četiri odsto na 1,2 EUR.

Ta telekomunikaciona kompanija je, prema analizama i rangiranju koje je kompanija BI Consulting realizovala za potrebe projekta 100 najvećih, lider u oblasti telekomunikacija u Crnoj Gori.

Iz Telekoma su saopštili da je kompanija titulu prvorangirane u oblasti telekomunikacija osvojila treći put zaredom, učvrstivši svoje mjesto među najuspješnijim u zemlji.

Pojeftinile su akcije kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava 13,6 odsto na 1,9 centi, Port od Adrie 10,4 odsto na 10,3, Crnogorskog elektroprenosnog sistema pet odsto na 57 i Plantaža 1,25 odsto na 7,9 centi.

Poskupile su akcije Luke Bar 21 odsto na 21,9 centi, Montecarga 6,3 odsto na 32 i Republičkog Zavoda za urbanizam i projektovanje 5,2 odsto na 40 centi.

Dionice Jugopetrola neznatno su ojačale na deset EUR.

Redovna godišnja Skupština akcionara te kompanije, koja je bila zakazana za 27. maj, odlaže se za 18. jun.

Dnevni red ostaje isti, pa bi akcionari trebalo da na Skupštini donesu odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu. Na dnevnom redu je i usvajanje prošlogodišnjeg izvještaja o poslovanju.

Akcionari bi trebalo da donesu odluku o usvajanju finansijskih izvještaja kompanije sa izvještajem nezavisnog revizora za prošlu godinu.

Cijenu akcije nijesu mijenjali Elektroprivreda, Otrantkomerc i Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG i one su iznosile 3,5 EUR, 44 centa, odnosno 12 centi.

Elektroprivreda je po ostvarenim prihodima i dobiti u prošloj godini bila lider među velikim crnogorskim preduzećima, prema rezultatima projekta 100 najvećih u Crnoj Gori.

Ove sedmice je i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavila da će crnogorska ekonomija, prema najnovijim prognozama te institucije, u ovoj godini oslabiti osam odsto, zbog predviđenog uticaja pandemije koronavirusa na turističku sezonu.

EBRD je predvidjela da će se crnogorska ekonomija snažno oporaviti naredne godine, sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 10,5 odsto.

„Crna Gora se snažno oslanja na turizam, a prošla godina je najjača sezona koja je zabilježena. Međutim, gledajući na vrijeme pred nama, na ekonomiju će vjerovatno negativno uticati ograničenja kretanja kod kuće i u glavnim zemljama iz kojih turisti dolaze“, navodi se u regionalnim ekonomskim perspektivama EBRD-a.

Oporavak će, kako je saopšteno iz EBRD-a, zavisiti od postepenog popuštanja domaćih mjera za suzbijanje širenja virusa i povratka normalnom funkcionisanju tokom druge polovine godine.

Ukupan promet na Montenegroberzi u aprilu je iznosio 287,16 hiljada EUR i bio je oko 80,67 odsto manji nego u martu.

„U poređenju sa aprilom prošle godine, promet je manji 99,76 odsto“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 20 dana trgovanja u aprilu zaključeno je 68 transakcija.

„Trgovinom akcijama 18 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 261,39 hiljada EUR prometa ili 91 odsto ukupnog i zaključeno je 65 transakcija“, dodaje se u Biltenu.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana aprila iznosila je 3,38 milijardi EUR i bila je oko 8,29 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije