fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilionski projekti CEDIS-a u Glavnom gradu

Milionski projekti CEDIS-a u Glavnom gradu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na području Podgorice je od početka godine izgrađeno i pušteno u pogon šest trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV za šta je izdvojeno oko 520 hiljada EUR, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Ubrzo se očekuje i puštanje u pogon još dva objekta ukupne vrijednosti oko 270 hiljada EUR i to trafostanica Univerzitetski centar i Blok 35-36”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su objasnili da je gradnja novih objekata, naročito u urbanom dijelu Glavnog grada, mahom uslovljena širenjem konzuma, odnosno povećanjem broja novih korisnika.

“Takođe, novoizgrađeni objekti u značajnoj mjeri doprinose sigurnosti i kvalitetu napajanja električnom energijom i rasterećenju elektrodistributivne postojeće mreže”, rekli su iz CEDIS-a.

Oni su dodali da se intenzivno radi i na stvaranju preduslova za početak aktivnosti na izgradnji još 14 objekata naponskog nivoa 10/0,4kV u Podgorici, što će CEDIS koštati oko 1,4 milona EUR.

Od toga će se najviše sredstava izdvojiti za gradnju trafostanice Konik – Stari Aerodrom III.

Pored objekata na srednjem naponu, podgorička opština će, kako se očekuje, do kraja godine imati u pogonu i novu trafostanicu 35/10kV Velje Brdo, za čiju izgradnju je CEDIS izdvojio oko milion EUR.

“Gradnjom ovog objekta direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko 1,3 hiljade korisnika sa područja Rogama, Veljeg Brda, Vranjskih Njiva, Miletinih Njiva, Drezge, Radeće, dijela Zagoriča. Takođe, bolje napajanje može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana”, precizirali su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su podsjetili da su u toku i oko 1,3 miliona EUR vrijedni radovi na rekonstrukciji jedne od najvažnijih napojnih tačaka u Glavnom gradu, trafostanice 35/10kV Centar.

“Nakon rekonstrukcije direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko deset hiljada korisnika dijela grada Preko Morače, centar grada, ulica Slobode, Blok pet i šest, Brijeg Morače, Drač i Pobrežje”, precizira se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su naveli da su aktuelni i završni radovi na revitalizaciji četiri deset kilovoltna dalekvododa – Lijeva Rijeka, Mrke Petrovića, Dušići i Danilovgrad iz Podanja, sa kojih se napajaju određena seoska područja podgoričke opštine.

“Revitalizacija ova četiri dalekovoda, između ostalog podrazumijeva i zamjenu preko hiljadu stubova, čime će se ostvariti značajno stabilnije i kvalitetnije napajanje pred početak zimske sezone”, dodali su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su kazali da su tokom prošle godine, na području opštine Podgorica, kroz investicione projekte realizovana ulaganja ukupne vrijednosti od oko 2,3 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...