fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Rješavanje izazova na tržištu rada zahtijeva posvećenost svih aktera

Milatović: Rješavanje izazova na tržištu rada zahtijeva posvećenost svih aktera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rješavanje izazova na tržištu rada, koji se reflektuju kroz broj nezaposlenih, najznačajnije je pitanje koje zahtijeva maksimalnu posvećenost svih aktera, poručio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je sa državnom sekretarkom u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milenom Lipovinom Božović i direktoricom Direktorata za rad i zapošljavanje Jevrosimom Pejović boravio danas u radnoj posjeti Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) gdje se sastao sa vršiocem dužnosti direktora Zavoda Goranom Folićem i predsjednicom Upravnog odbora Vesnom Vujošević.

Milatović se, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, u razgovoru fokusirao na tri ključne teme koje će biti predmet zajedničkog rada u narednom periodu.

On je kazao da je održivost sistema profesionalne rehabilitacije prepoznata kao jedan od glavnih izazova u sistemu zapošljavanja.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kako je naveo, intenzivno radi na kreiranju nacrta Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Milatović je rekao da će se tim aktom adekvatnije urediti ta oblast i predložiti kvalitetna rješenja u cilju efikasnije inkluzivnosti osoba sa invaliditetom na tržište rada.

On se, kako je saopšteno, osvrnuo na važnost unapređenja mjera aktivne politike zapošljavanja kako bi se odgovorilo potrebama na tržištu rada.

Milatović smatra da bi ZZZ u narednom periodu trebalo da se posveti evaluaciji postojećih mjera na osnovu kojih će se izvršiti njihovo unapređenje, kao i kreiranje novih mjera i programa, sa fokusom na zapošljavanje mladih.

„Kako je jedan od prioriteta rada Vlade digitalizacija javne uprave, Milatović je ocijenio da postoji veliki prostor za unapređenje usluga ZZZ u tom pravcu“, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se usluge ZZZ digitalizuju, poboljša komunikacija kako sa nezaposlenim osobama, tako i sa poslodavcima, kao i da se u kontinuitetu uvode novi načini rada i programi po uzoru na evropske agencije za zapošljavanje.

Folić je naveo da je zadovoljan posjetom Milatovića i upoznao ga je sa načinom rada i funkcionisanjem nacionalne službe zapošljavanja, kretanjima na tržištu rada, kao i izazovima i novim projektima.

“Želim da iskažem zadovoljstvo posjetom Milatovića kao prvog predstavnika Vlade koji je došao u zvaničnu posjetu Zavodu. Ovo je nastavak naše saradnje koja se ogleda u dobroj komunikaciji i zajedničkom djelovanju, a sve u cilju poboljšanja konkretnih aktivnosti kada su posrijedi programi za nezaposlene”, istakao je Folić.

Zavod, kako je rekao, u narednoj godini planira brojne aktivnosti od kojih se očekuje stvaranje pretpostavki za veću aktivaciju i brojnije zapošljavanje domaće radne snage.

“Takođe, naš prioritet u narednom periodu buće stvaranje pretpostavki da se na biro rada javljaju samo građani koji traže posao, a ne oni koji boravkom na našoj evidenciji ostvaruju neko pravo, a ne žele da rade”, kazao je Folić.

Sagovornici su se saglasili da je važno targetirati ljude koji zaista imaju potrebe za uslugama ZZZ, kao i je od veoma značajno da na evidenciji ostanu samo oni koji zaista traže posao, što će statistiku Zavoda približiti realnom stanju na tržištu.

Na sastanku je zaključeno da je za rješavanje velikih izazova na tržištu rada potreban sinergijski, proaktivniji i otvoreniji pristup svih aktera što bi u krajnjem vratilo i povjerenje građana u tu važnu ustanovu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije