fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: EBRD važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore

Milatović: EBRD važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i dodao da ekonomska situacija ostaje prioritet u svim okolnostima.

Milatović se sastao sa šefom kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Remonom Zakarijom, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj podršci ove međunarodne institucije, ali i o budućim projektima koji će ubrzati ekonomski razvoj Crne Gore.

Na sastanku je saopšteno da je EBRD važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore i to se ogleda kroz snažnu podršku koju pružaju u realizaciji nekih od ključnih projekata koji će uticati na ubrzanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda građana.

“Vlada je uložila snažne napore da tokom prošle godine postigne rezultate koji govore o ekonomskom oporavku, ali i da Crna Gora tokom ove godine postane veliko gradilište na kojem će se ostvarivati projekti zelene ekonomije i energetike, a u kojima se očekuje značajno učešće EBRD-a”, rekao je Milatović.

On je dodao da ekonomska situacija ostaje prioritet u svim okolnostima.

“Uprkos složenoj političkoj situaciji, prioritet je da građanima obezbijedimo unapređenje životnog standarda što smo otpočeli implementacijom programa Evropa sad, a nastavljamo kroz brojne projekte koji će dalje jačati ekonomski prosperitet Crne Gore”, kazao je Milatović.

Tokom sastanka se govorilo o spremnosti dvije strane da zajednički rade na daljem razvoju crnogorske ekonomije, i to kroz unapređenje investicionog ambijenta, realizacije infrastrukturnih projekata i osnaživanja poslovnog ambijenta.

Milatović se zahvalio EBRD-u na podršci koju banka pruža Ministarstvu na uspostavljanju kreditno-garantnog fonda.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju digitalne infrastrukture i to kroz projekat širokopojasnog interneta koji će ruralnim sredinama stvoriti nove razvojne šanse. Druga faza ovog projekta kreće uskoro, a osim online pristupa za veći broj ljudi, intenzivirana digitalizacija bi uticala na ubrzan razvoj oblasti poput turizma i obrazovanja.

Takođe, Milatović je iskoristio priliku da istakne značaj izgradnje druge dionice autoputa Bar- Boljare kao i rekonstrukcije dijela regionalnog puta koji spaja Podgoricu sa Sarajevom, a odnosi se na dionicu od Šćepan Polja do Foče.

Na sastanku je najavljeno da će Investicionom samitu EBRD-a za Zapadni Balkan u Londonu prisustovati premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i Milatović, a imajući u vidu odličnu saradnju Vlade Crne Gore i EBRD, biće to još jedna prilika da se govori o značajnim projektima koji su u toku, ali i o planovima za neke koji će tek biti uspostavljeni.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije