fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Vlada mora napraviti rebalans ovogodišnjeg budžeta

Medojević: Vlada mora napraviti rebalans ovogodišnjeg budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je po zakonu obavezna da napravi rebalans budžeta za ovu godinu, jer projekcije iz onoga koji je ranije rađen nijesu bile dobre, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

On je kazao da je na raspravi oko rebalansa budžeta u Skupštini pozvao ministra finansija, Darka Radunovića, da odmah pristupi novom rebalansu, jer su pretpostavke Vlade bile nerealne i pogrešne.

“Vlada je ušla u rebalans u aprilu sa pretpostavkom da će pad prihoda od turizma biti 60 odsto, a bruto domaćeg proizvoda (BDP) 6,8 odsto. Ja sam mu tada rekao da će pad prihoda od turizma biti oko 90 odsto, a BDP-a biti oko 20 odsto. Kao i uvijek, bio sam u pravu, i moje procjene pada prihoda od turizma i BDP-a su bile mnogo realnije i preciznije”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je precizirao da je pad izvornih prihoda budžeta u prvih deset mjeseci ove godine preko 195 miliona EUR u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Medojević smatra da je sasvim jasno da je neophodan novi rebalans ovogodišnjeg budžeta, prije nego što Skupština počne raspravu o Predlogu budžeta za narednu godinu.

Prema njegovim riječima, Vladina projekcija iz rebalansa da će prihodi od poreza biti 1,6 milijardi EUR su se pokazale nerealnim, jer su izvorni prihodi budžeta za prvih deset mjeseci ove godine samo 1,3 milijarde.

“Najveći pad je u naplati poreza na dodatu vrijednost (PDV), gdje je rebalansom predviđeno da će u ovoj godini biti naplaćeno 616 miliona EUR, a u prvih deset mjeseci naplaćeno je samo 439 miliona EUR”, precizirao je Medojević.

Zbog tih, kako je rekao, promašaja u projekciji makroekonomskih agregata i prihoda budžeta, Vlada je dužna po zakonu da pripremi još jedan rebalans, kako bi uskladila prihode i rashode budžeta prema realnim ostvarenjima.

“Nemoguće je raspravljati o Predlogu budžeta za narednu godinu, a da prethodno nije napravljen rebalans budžeta, u skladu sa realnim padom BDP-a u rasponu od 16 do 18 odsto i padom izvornih prihoda”, zaključio je Medojević.

Najčitanije