fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Odbor za ekonomiju da sasluša Spajića

Medojević: Odbor za ekonomiju da sasluša Spajića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet trebalo bi da obavi kontrolno saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, zbog hedžing transakcije vezane za dug kineskoj Exim banci, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

“To je kockanje parama države. On je, po svemu sudeći, u ime države kupio valutne derivate na nepoznati iznos i pod nepoznatim uslovima. Fjučerse ili opcije”, naveo je Medojević u saopštenju i dodao da su to najrizičniji finansijski instrumenti.

On je dodao da parlament i javnost moraju da saznaju koji finansijski derivati su kupljeni, preko koje posredničke banke i po kojim uslovima, kao i koliki je rizik za državu.

“Nevjerovatna je drskost Vlade da iza leđa javnosti sklapa tako visokorizične finansijske aranžmane koji nemaju nikakve veze sa kineskim kreditom. Njegova kamata je i dalje dva odsto u dolarima. Ovde se radi o potpuno nezvisnoj finansijskoj transakciji, čiji rizik u cjelosti pada na državu”, saopštio je Medojević.

On je kazao da Kinezi i dalje imaju čvrst i obezbjeđen ugovor sa kamatom od dva odsto.

“Šta bulazni ovaj kockar, teško je shvatiti. Osim da je još nešto kupio od naših para i da je uzeo proviziju”, naveo je Medojević.

On tvrdi da transakcija sa valutnim fjučersima preko FOREX-a nema nikakve veze sa kreditom kod Exim banke.

“Kinezi nijesu učestvovali, niti ih zanima. Mi njima treba da platimo prispjelu ratu sa kamatom od dva odsto. Manji je rizik da stavite budžet na rulet i birate između crvenog i crnog polja”, poručio je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije