fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Budžet nerealan i neodrživ

Medojević: Budžet nerealan i neodrživ

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o ovogodišnjem budžetu je nerealan i neodrživ, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević i dodao da je koncipiran bez ikakvih rezova u preglomaznoj tekućoj potrošnji i bez ideje kako rješavati strukturne probleme ekonomije.

On je kazao da je Vlada koncipirala budžet koji nije projektovan u skladu sa realnim stanjem u privredi i javnim finansijama.

“Ne treba da budete ekspert pa da odmah uočite da se radi o budžetu kontinuiteta iste ekonomske politike zasnovane na zaduživanju i potrošnji Vlade, kao što je Demokratska partija socijalista (DPS) radila prethodnih 20 godina“, naveo je Medojević u saopštenju.

U predlogu tog akta, kako je rekao, nema rješenja za kolaps industrijske proizvodnje i izvoza, nezaposlenost, spoljnotrgovinski deficit, estremno siromaštvo i sivu ekonomiju.

“Projekcija deficita na 139 miliona EUR je netačna i vjerovatno namjerno lažno postavljena. Deficit budžeta u prva dva mjeseca ove godine je iznosio 90 miliona EUR, a za 12 mjeseci je projektovan na 139 miliona. Ovaj nivo deficita biće probijen najvjerovatnije već u martu. A gdje je još devet mjeseci“, pitao je Medojević.

On je rekao da su izvorni prihodi budžeta u decembru prošle godine bili 187 miliona EUR, a u januaru 88,6 miliona EUR.

“Ipak, najdramatičniji pad prihoda je u doprinosima, gdje je iznos iz decembra od 80,5 miliona pao na 15,9 miliona u januaru. Najozbiljnija situacija je u padu prihoda po osnovu doprinosa za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), sa 50 miliona u decembru na samo deset miliona u januaru“, precizirao je Medojević.

Prema njegovim riječima, „slična katastrofa“ je i sa padom doprinosa za zdravstveno osiguranje, sa 26,3 miliona EUR iz decembra na 5,2 miliona u januaru.

“Ovakvi trendovi su morali biti alarm za uzbunu u Vladi, zbog čega je bilo neophodno izaći u javnost sa programom fiskalnog prilagođavanja. Povećanje poreza i akciza neće popraviti likvidnost budžeta, niti povećati prihode. Samo će još veći broj preduzeća otjerati u zonu gubitaka, jer će povećanje cijena uticati na smanjenje potrošnje i povećanje sive ekonomije“, tvrdi Medojević.

On je kazao da preglomaznu administraciju ne može finansirati privreda na postojećem nivou ekonomskih aktivnosti.

„Mora se radikalno rezati Vladina potrošnja. Nepotrebna radna mjesta se moraju ukinuti, a struktura potrošnje usmjeriti ka produktivnim investicijama, koje će podržavati domaću proizvodnju, otvaranje radnih mjesta, supstituciju uvoza i stimulisanje izvoza“, kazao je Medojević.

On je objasnio da država koja nema svoju monetarnu politiku, a ima dug i izvoz od 104 odsto, odnosno devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), više nema prostora za zaduživanje radi pokrivanja budžetskog deficita i potrošnje Vlade.

Medojević smatra da će zbog toga sigurno biti potreban još najmanje jedan rebalans.

„Ova Vlada će novac od emisije obveznica od 750 miliona EUR potrošiti do jeseni i vjerovatno će biti potrebno novo zaduženje. Iako je Vlada javno obećavala da neće biti potrebno novo zaduživanje u naredne dvije godine, to neće biti tako“, zaključio je Medojević.

Najčitanije