fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMatteo Colangeli imenovan za novog direktora EBRD-a za Zapadni Balkan

Matteo Colangeli imenovan za novog direktora EBRD-a za Zapadni Balkan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imenovala je Mattea Colangelija za novog direktora za region Zapadnog Balkana, kao i kancelarije u Srbiji.

Iz EBRD-a je saopšteno da će Colangeli kao regionalni direktor biti zadužen za poslovanje EBRD-a u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, a biće baziran u kancelariji u Beogradu.

EBRD je samo prošle godine investirala 1,3 milijarde EUR u Zapadni Balkan. Prioriteti banke u regionu su jačanje privatnog sektora, promocija tranzicije ka zelenoj ekonomiji, kao i jačanje transportne povezanosti unutar regiona i sa susjednim evropskim zemljama.

Colangeli, koji je trenutno na čelu kancelarije EBRD-a u Albaniji, saopštio je da je veoma ponosan što je preuzeo tu funkciju i odlučan da EBRD nastavi da jača poslovanje u regionu.

“Bićemo fokusirani na oporavak privrede nakon pandemije i zajedno sa našim partnerima radićemo na izgradnji zelenijih, inkluzivnijih i digitalizovanih privreda na Zapadnom Balkanu“, rekao je Colangeli.

Colangeli, koji je po nacionalnosti Italijan, započeo je karijeru u EBRD-u u sjedištu u Londonu 2005. godine na poziciji bankara. Zatim je radio kao regionalni bankar u Ukrajini i Bugarskoj, sa posebnim angažovanjem u oblasti energetike, a nakon toga je imenovan za direktora kancelarije u Albaniji 2016.

Colangeli je magistrirao na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.

Colangeli će od 17. maja preuzeti funkciju od Zsuzsanne Hargitai, koja je imenovana za generalnog direktora EBRD-a za Centralnu Aziju.

Najčitanije