fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMarković: Završeno 90 odsto građevinskih radova

Marković: Završeno 90 odsto građevinskih radova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na auto-putu Bar-Boljare završeno je 90 odsto građevinskih radova, saopštio je premijer Duško Marković prilikom obilaska prioritetne dionice i dodao da očekuje da naredne godine bude puštena u saobraćaj.

Marković je kazao da je od pojave pandemije koronavirusa to njegov prvi izlazak na prioritetnu dionicu auto-puta koja se gradi od Podgorice do Mateševa.

„Mogu da iskažem veliko zadovoljstvo stepenom izvedenih radova i dinamikom koju imamo na današnji dan, kao i brojem angažovanih radnika na cijeloj trasi auto-puta kojih je danas između 1,45 hiljada i 1,5 hiljada“, poručio je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, obišao prvi dio prioritetne dionice do sjevernog ulaza u tunel Klopot koji je većim dijelom i asfaltiran.

foto: gov.me

„Vidimo da je veliki stepen završenosti radova na cijeloj trasi auto-puta, skoro 90 odsto, i da je nivo izvedenosti zemljanih radova preko 90 odsto. Takođe, vidimo da su svi tuneli probijeni i da su radovi na tunelima izvedeni na nivou od preko 95 odsto, a i da su hidro-mašinske odnosno vodovodne instalacije završene između 60 i 70 odsto i da veoma dobro napreduju radovi na realizaciji aneksa 3,4 i 5 – naknadnih radova koje smo definisali“, saopštio je Marković.

Kreće se i sa asfaltiranjem kolovozne trake auto-puta i na današnji dan već je 20 kilometara asfalta ugrađeno na kolovoznoj traci auto-puta.

„Sve u svemu, vjerujem da su radovi dobili potrebnu dinamiku i da ćemo u narednoj godini autoput imati pušten u funkciju“, poručio je Marković.

Predsjednik Državne komisije za reviziju tehničke dokumentacije na projektu auto-puta, Mladen Ulićević, iskazao posebno zadovoljstvo kvalitetom radova.

„Ono što ja mogu reći sa aspekta uvida struke u ovo je da je od početka poštovan princip kvaliteta i bezbjednosti. To su dva faktora oko kojih ne moež biti nikakvih pregovora odnosno preuzeli smo princip nulte tolerancije kada je kvalitet u pitanju“, rekao je Ulićević.

On je saopštio da je činjenica da je Crna Gora kasnije od pojedinih država regiona ušla u ovakav projekat, doprinijela da sada imamo više standarde i veći kvalitet.

foto: gov.me

„Sami projekat je rađen po standardnim propisanim za auto-puteve u Evropi, što znači da su svi elementi auto-puta, ne samo građevinski nego i elektro-mašinske instalacije, urađeni po tim najvišim standardima koji sada važe u Evropi. Možda smo imali i sreće, ako tako mogu da kažem, što je u Crnoj Gori auto-put kasnio za jednu fazu u odnosu na auto-puteve u okruženju“, dodao je Ulićević.

U tih desetak godina su, kako je naveo, standardi iskoračili za još jedan nivo naprijed.

„Tako da slobodno mogu da kažem da je naš auto-put, odnosno prioritetna dionica, projektovana i izgrađena, po tim najvišim standardima. I po tome smo za taj mali korak ispred po kvalitetu u odnosu na izgrađene puteve u regionu“, zaključio je Ulićević.

Najčitanije