fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMarković: Za razvijenu državu neophodna snažna poljoprivreda

Marković: Za razvijenu državu neophodna snažna poljoprivreda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Razvijena država ne može opstati bez snažne i dobro organizovane poljoprivrede, saopštio je profesor Biotehničkog fakulteta i kandidat za poslanika sa liste Crno na bijelo, Milan Marković i dodao da crnogorska vlast takvu politiku ne sprovodi.

On smatra da se odnos vlasti prema poljoprivredi ne može nazvati odgovornim.

“Hvalimo se time kako smo pretvorili najcjenjenije poljoprivredno zemljište u industrijsko. Još kad smo predali dokumenta EU, kazali smo da u Crnoj Gori imamo preko 500 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Po onome što je zvanična statistika, svega polovinu od toga koristimo, dakle jedan dio je trajno izgubljen za poljoprivredu“, rekao je Marković.

On je upozorio da se zemljište ne obrađuje, niti se na njemu proizvodi, iako je to šansa za smanjenje deficita i povećanje proizvodnje hrane.

Marković smatra da Crna Gora ne može biti ozbiljan izvoznik hrane, ali da može makar, u vrlo kratkom roku, prepoloviti deficit.

“Bog kad je stvarao ovo parče zemlje bio je veoma izdašan. Na primoriju su plodni vinogradi i voćnaci, a idući prema sjeveru dominira stočarstvo. Ne možemo se opredijeliti za jedno ili za drugo. Uslovi i tradicija su to nametnuli i tu nema puno mudrosti kad je model u pitanju”, saopštio je Marković.

On je dodao da ima i dobrih strana u poljoprivredi.

“Zašto ne reći da Crna Gora teži EU, a s obzirom na to da je ta zajednička poljoprivredna politika EU dosta detaljno definisana, mi na papiru usvajamo mnoge zakonske propise”, rekao je Marković.

On smatra da je problem što u praksi izostaje njihova primjena.

“U posljednjih deset godina, vjerovali ili ne, nijesmo se pomakli sa budžetskom podrškom. Ona nije izašla na 20 miliona, nego je negdje između 15 i 20 miliona. Projekcije su da je ta podrška davno trebalo da pređe 40 miliona u susret onome što nas očekuje iz EU”, kazao je Marković.

Najčitanije