fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMarković očekuje posjetu turista Crnoj Gori

Marković očekuje posjetu turista Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Premijer Duško Marković očekuje da će u Crnoj Gori ove godine biti turista, jer je država dala jedan od najboljih odgovora u svijetu u borbi sa koronavirusom, što bi, kako smatra, trebalo da prepoznaju gosti iz regiona i šire.

“Crna Gora nudi kvalitet i što je važnije sigurnost. Godinama smo bezbjedna destinacija. Znate da su druge destinacije, pa i u Evropi, bile poljuljane terorizmom i drugim bezbjednosnim izazovima. Kod nas mir nikada nije doveden u pitanje. Isto je i sa situacijom vezanom za korona virus”, rekao je Marković.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da su prva dva Vladina paketa mjera podrške zbog koronavirusa bila pravovremena, sveobuhvatna i usmjerena prvenstveno na održavanje likvidnosti i zaposlenosti.

“Imala su socijalni predznak, kao najadekvatniji odgovor u prvim fazama krize nastale uzrocima koji nijesu ekonomske prirode. Trećim paketom mjera će se težište pomjerati u korist razvoja. Krizu potiskuje jedino razvoj, ne postoje druga održiva rješenja”, objasnio je Marković.

Prema njegovim riječima, situacija sa koronavirusom, kada su se mnoge države zatvorile, pokazala je da Crna Gora mora da se okrene sebi jer ima znanje i ljude koji mogu više proizvoditi i kreirati održiva rješenja.

“Struktura našeg budućeg razvoja se već od danas mora pomjerati ka većem udjelu prerađivačke industrije, poljoprivredne proizvodnje i stočarstva, energetike i digitalnog društva. Struktura domaćih i stranih direktnih investicija treba da prati ovaj pravac”, dodao je Marković.

Kroz treći paket mjera Vlade, kako je najavio, poseban fokus će biti na pružanju podrške granama ekonomije koje će ostvariti visok stepen produktivnosti.

Mjere će biti realizovane kroz efektivno i efikasno korišćenje postojećih resursa, ali i velikog potencijala bankarskog sektora u Crnoj Gori i snažne podrške Investiciono-razvojnog fonda (IRF).
Na pitanje kako komentariše pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji prognoziraju brojne međunarodne institucije, Marković je odgovorio da nema veće prijetnje ekonomskoj stabilnosti od neizvjesnosti.

“Ona je, na žalost, glavna karakteristika krize izazvane koronavirusom. Skoro sve sa strane napravljene projekcije rasta ekonomije u mandatu ove Vlade su bile pogrešne, baš kao što su pogrešna bila i predviđanja kapaciteta našeg zdravstvenog sistema da odgovori na ovu epidemiju”, smatra Marković.

Projekcije pada su različite i kreću se od pet do devet odsto.

“Naše projekcije su slične, a kroz rebalans budžeta, koji je u pripremi, će u najvećoj mogućoj mjeri biti precizirane i detaljnije elaborirane. Ali, mi smo fokusirani na rad i rast”, poručio je Marković.

On je naveo da je tačno da punjenje budžeta zavisi od turizma, ali da nije to jedini izvor prihoda.

“A i za tu oblast pripremamo ozbiljnu podršku kako bi ublažili posljedice koje taj važan sektor trpi, ne samo u Crnoj Gori već i cijelom svijetu”, saopštio je Marković.

Prema njegovim riječima, kako su prognoze referentnih institucija saglasne u tome da će se Crna Gora suočiti sa recesijom u ovoj godini, jednako su saglasne da se u narednoj očekuje ekonomski oporavak i pozitivne amplitude ekonomskog rasta na skoro istom nivou kao što je projektovani ovogodišnji pad.

“U narednoj godini se očekuje postepen i djelimičan oporavak i rast ekonomije, usljed očekivanog oporavka turizma i ostalih izvoznih sektora uslužnih djelatnosti, rasta privatne i javne potrošnje, i oporavka indikatora na tržištu rada”, dodao je Marković.

On je posebno važnim ocijenio investcije, kao zamajac ne samo oporavka već i budućeg razvoja.

“Tu mislim na nedavno okončane investicije, one koje se privode kraju ali i one koje će uslijediti u strateški važne sektore našeg budućeg razvoja. Sve one zajedno će doprinijeti povećanju kapitalne osnovice novog privrednog rasta crnogorske ekonomije u srednjem i dugom roku”, zaključio je Marković.

Najčitanije