fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMaraš: Zarada nije skrivana i zavisila je od impozantnih rezultata

Maraš: Zarada nije skrivana i zavisila je od impozantnih rezultata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plantaže su veliki crnogorski poslovni sistem, ponos Crne Gore i moćna međunarodna kompanija, saopštila je izvršna direktorica, Verica Maraš i dodala da njena zarada nije nikada skrivana i da je zavisila od poslovnih rezultata, koji su uvijek bili impozantni.

Ona je, u reagovanju povodom navoda o visini njene mjesečne zarade, navela da tokom posljednjih nekoliko godina kritike koje se upućuju kompaniji imaju formu koja ne sakriva agresivnost prema njoj i pojedincima iz Odbora direktora i menadžmenta, ali maskira neprijateljstvo prema onome što je kompanija bila, jeste i biće – veliki crnogorski poslovni sistem, ponos građana i države.

„Naši kritičari znaju da se zarade u našoj kompaniji utvrđuju u skladu sa važećim aktima preduzeća, koje donosi Odbor direktora. Kritičarima je poznato da država ima većinu članova u Odboru direktora, dok manjinu čine predstavnici privatnih investitora, koji su svakako pozvani da učestvuju u radu organa korporativnog upravljanja srazmjerno svom učešću u ukupnom kompanijskom kapitalu“, kazala je Maraš.

Ona je rekla da su kritičari Plantaža informisani da se izvještaji o poslovanju kompanije, koji sadrže i podatke o zaradama rukovodilaca, osim na sjednicama Odbora direktora, razmatraju i na Skupštini akcionara. Osim toga, kompanija je obveznik eksterne revizije, koju svake godine sprovode ugledni međunarodni revizori.

Takođe, akcije preduzeća se kotiraju na Montenegroberzi, što implicira da kompanija u kontinuitetu zadovoljava sve zakonske i regulatorne zahtjeve.

„U skladu sa tim, ističem da ni moja zarada, kolika god ona bila, nije nikada skrivana, niti je to smjela biti. Ona je uvijek bila utvrđena, obračunata i isplaćena u skladu sa svim važećim propisima i menadžerskim ugovorom sa predstavnicima vlasnika, a pored toga i javno objavljena, a priznajem i nerijetko glavna tema mnogih javnih i polu javnih rasprava i spekulacija“, saopštila je Maraš.

Ona je kazala da ne spori da joj je zarada velika, posebno u postojećim crnogorskim uslovima, ali da njenu visinu nije određivala, niti je mjerodavna bila bilo čija volja ili samovolja.

„Zaradu je utvrdio vlasnik, odnosno nadležni kompanijski organi u skladu sa važećim pravnim propisima, ustaljenom kompanijskom praksom, utvrđenom još od 1993. godine, a sve u zavisnosti od postavljenih kompanijskih ciljeva i ostvarenih poslovnih rezultata. U tom smislu, njena visina je bila promjenljiva i zavisila je od rezultata kompanije, a oni su uvijek bili impozantni“, ocijenila je Maraš.

Ona je podsjetila da su rezultati postignuti u njenom prvom mandatu po svim pokazateljima bili najuspješniji u istoriji kompanije, koja traje više od pola vijeka.

„Svjesna sam da moćna međunarodna kompanija, kakva je Plantaže, omogućava visoke zarade i brojne benefite kako zaposlenima, tako i rukovodećem kadru. Zato su mnogi neskriveno i iskreno zainteresovani da budu zaposleni, a posebno na rukovodnim mjestima u Plantažama, ali se to ostvarilo, da kažem posrećilo, samo nekima, svakako ne uvijek i najboljima“, navela je Maraš.

Ona smatra da su mnogi imali skrivene želje i težnje da zasjednu na mjesto izvršnog direktora ili u menadžmentu, čak spremni da sebi već unaprijed odrede zarade u najnižim iznosima, svjesni svih onih „uzbudljivih“ mogućnosti kojima bi namirili tu razliku između stvarne i moguće ili preciznije sanjane zarade.

„Međutim, ja nijesam, a mnogi koji me poznaju to mogu i potvrditi, neko ko može da prihvati tu ‘moralniju’ stranu materijalnog namirivanja. Zato sam ponosna na svaki svoj euro, koji je rezultat poslovnog uspjeha kompanije i mog rada, i koji je na javan i zakonit način i utvrđen i zarađen“, navela je Maraš.

Ona je saopštila da je zbog toga oduvijek smatrala da nije moguće istovremeno poslovati transparentno i donositi i sprovoditi nelegitimne i nelegalne odluke.

Maraš je kazala da je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginje Vuksanović Stanković pozvala Vladu da smijeni Maraš isključivo zbog visine njene mjesečne zarade, što je po njenoj ocjeni bahato, nemoralno i degutatno.

„Poručila bih joj samo jedno, da iza mene stoje samo dobri rezultati, relevantni i tačni podaci, kao i transparentne i javno dostupne činjenice, među kojima spada i visina moje mjesečne zarade. Ipak, ne mogu se oteti utisku da se iza izrečenog za skupštinskom govornicom krije neka višeznačna poruka koja prevazilazi obično političko debatovanje i borbu, pa je valja dešifrovati, a sve po pravilima pristojnosti, moralnosti i dobrog ukusa, na čemu stalno insistira Vuksanović Stanković“, rekla je Maraš.

Ona je navela da je Vuksanović Stanković, pozivajući se na odredbu člana Zakona o zaradama u javnom sektoru, gubi iz vida da upravo taj član propisuje izuzeće od primjene tog zakona i to na zaposlene u preduzećima u većinskom vlasništvu države, koja ostvaruju dobit u poslovanju i uredno izmiruju svoje obaveze.

„Ovo je upravo trn u oku kritičara našeg menadžmenta, koji po svaku cijenu žele obmanuti javnost da je kompanija u dugovima i da bilježi gubitke. Imajući u vidu navedeno, pozivanje na kršenje odredbi Zakona o zaradama u javnom sektoru predstavlja ‘pucanj u prazno’, jer je upravo intencija zakonodavca da oslobodi zakonom propisanih ograničenja utvrđivanja zarade za uspješne kompanije, u koje se ubraja i kompanija na čijem sam čelu“, smatra Maraš.

Ona je podsjetila da su Plantaže, tokom posljednje dvije decenije, prešle put od poslovnog sistema koji je bio opterećen nasljeđem perioda svojinske i upravljačke transformacije, do savremenog poslovnog sistema, prepoznatog na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu.

„Za vrijeme od kad sam izabrana na poziciji izvršnog direkora, od 2008. godine do danas u kompaniji, sa deset miliona čokota vinove loze proizvedeno je ukupno 242 miliona kilograma vinskog i stonog grožđa, što prosječno godišnje iznosi 20,2 miliona kilograma, proizvedeno je 14 miliona kilograma breskve, što prosječno iznosi 1,2 miliona kilograma“, precizirala je Maraš.

U rasadnicima Plantaža, radi očuvanja autohtonih sorti vinove loze, primjenom najnovijih tehnologija, kompanija proizvodi godišnje oko 350 hiljada komada loznih kalemova visokog kvaliteta. Za isti period u kompaniji je proizvedeno preko 4,2 miliona komada loznih kalemova.

„Masline su najmlađa biljna kultura koja se gaji u kompaniji na površini od 30 hektara, na kojima je zasađeno 12,5 hiljada stabala“, dodala je Maraš.

Ona je navela da tri vinska podruma imaju ukupni kapacitet 33 miliona litara, sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 15,3 miliona flaširanih proizvoda vina i prirodnih rakija. U ovom periodu proizvedeno je ukupno 183 miliona flaša.

„U periodu od 2008. godine do danas investirali smo preko 40 miliona EUR, od čega u primarni dio proizvodnje 14 miliona EUR. U tom periodu je podignuto preko 770 hektara vinograda, voćnjaka i maslinjaka, što predstavlja gotovo trećinu naših ukupnih zasada. U prerađivačke kapacitete je uloženo 19 miliona EUR, a u građevinske objekte osam miliona EUR“, precizirala je Maraš.

Za te investicije, kako je kazala, nijesu koristili državne pomoći, ni izdašne fondove, jer na to nijesu imali pravo po važećoj zakonskoj regulativi koja uređuje tu oblast, zbog toga što je u pitanju kompanija u većinskom državnom vlasništvu. Ona je dodala da je najveći dio tih investicija finansiran iz tekućih sredstava i kredita domaćih banaka, po komercijalnim uslovima.

„U mom mandatu kompanija je ostvarila ukupan prihod od preko 390 miliona EUR, što prosječno godišnje iznosi 32,5 miliona EUR, od čega na domaćem tržištu 40 odsto, a 60 odsto na stranim tržištima u više od 40 zemalja svijeta“, rekla je Maraš.

Za taj period od 12 godina u robnoj razmjeni sa inostranstvom, kada je vino u pitanju, država je ostvarila suficit u vrijednosti od preko 150 miliona EUR. Za ovaj period ostvaren je profit od 32 miliona EUR, što prosječno godišnje iznosi 2,7 miliona EUR.

„Proizvodi kompanije Plantaže osvojili su više od 900 nagrada i priznanja na najznačajnijim međunarodnim ocjenjivanjima, takmičenjima i sajmovima. Kompanija je poslovala društveno odgovorno, pomažući naše građane, ustanove i druge subjekte iz oblasti kulture, sporta i umjetnosti, za šta su izdvojili preko pet miliona EUR“, dodala je Maraš.

Kompanija na mjesečnom nivou zapošljava u prosjeku 1,2 hiljade radnika, od kojih je 620 u stalnom radnom odnosu. Prosječna zarada u kompaniji od 740 EUR je veća od državnog prosjeka 45 odsto, a zarade se isplaćuju redovno, čak i u situaciji u kojoj je tržište u potpunosti prestalo da funkcioniše usljed izbijanja pandemije zarazne bolesti Covid-19.

„U periodu od 2008. godine prosječna zarada u kompaniji je sa 440 EUR povećana više od 70 odsto, a u pojedinim godinama mog mandata i više od 100 odsto. Briga za zaposlene, koja se u regionu često svodi na ‘brigu na papiru’, u kompaniji je realnost za koju su, prije svih drugih, zaslužni njeni vlasnici, oličeni u Odboru direktora. Tako je kompanija u periodu od 2008. godine do danas za povećanje standarda zaposlenih po raznim osnovama izdvojila više od šest miliona EUR, od čega je 4,3 miliona EUR izdvojeno za rješavanje njihovih stambenih pitanja“, navela je Maraš.

Kompanija je u većinskom državnom vlasništvu, uz značajno učešće akcionara koji pripadaju privatnom sektoru. Kapital kompanije iznosi oko 110 miliona EUR.

„Stavovi koje redovno iznose ekonomski laici, koji se svode na lament nad padom vrijednosti akcija kompanije na crnogorskom tržištu kapitala, ne uzimaju u obzir da iza ‘dematerijalizovanog’ akcijskog kapitala stoji ‘materijalizovana’ imovina velike vrijednosti, čak i za poslovne prilike značajno većih i bogatijih država nego što je naša“, ocijenila je Maraš.

Ona je podsjetila da je kompanija na Bijeloj listi poreskih obveznika. Na obračunate i isplaćene zarade, kompanija redovno obračunava i plaća poreze i doprinose, što ima za posljedicu da se značajna novčana sredstva svakog mjeseca slivaju u budžet Crne Gore.

„Kompanija je samo u mom mandatu do danas u državni budžet i lokalne uprave uplatila preko 105 miliona EUR, što prosječno godišnje iznosi oko devet miliona EUR, odnosno trećinu ukupnog prihoda. Za ovaj period iz budžeta države kompaniji je uplaćeno 27 hiljada EUR po osnovu subvencija za razvoj vinogradarsko-voćarskog sektora i proizvodnju hrane“, kazala je Maraš.

Ona je podsjetila da je kompanija, zbog gubitka ruskog tržišta, ušla u problem redovnog izmirenja poreskih obaveza tokom 2017. godine, kada su ušli u reprogram, da bi početkom ove godine prijevremeno izmirili kompletne obaveze po tom osnovu.

„Najuporniji kritičari rada uprave kompanije su osobe koje su ili nekada bile zaposlene na menadžerskim pozicijama ili su po drugim osnovama ostvarivale prihod od saradnje sa kompanijom“, dodala je Maraš.

Prema njenim riječima, kao očigledan i tipičan primjer takvog djelovanja su aktivnosti bivše finansijske direktorice u kompaniji, Valerije Saveljić, koja je kroz svoj politički angažman izrekla niz neistina i uvreda koje potvrđuju njen nečastan rad i loše namjere.

„U želji da se buduće kritike koje će biti upućene ovoj kompaniji sa terena iracionalnog počnu seliti na teren objektivnog, našim kritičarima poručujemo, budući da svi mi dijelimo jedinstven crnogorski prostor, da su oni, nakon svega, takvi kakvi su, opet na kraju – naši. Plantaže će biti i ubuduće globalna, evropska i svjetska kompanija“, zaključila je Maraš.

Najčitanije