fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryManji rast u ovoj i narednoj godini

Manji rast u ovoj i narednoj godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje značajno manji rast crnogorske ekonomije u ovoj i narednoj godini, zbog završetka velikih investicionih projekata i tekuće fiskalne konsolidacije.

EBRD u novim regionalnim prognozama navodi da će se rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je bio iznenađujući u prošloj godini, znatno smanjiti, na 2,8 odsto u ovoj i 2,6 odsto u 2020. godini, prenose Vijesti.

“Rast Crne Gore u prošloj godini je iznenadio. Ekonomija je porasla gotovo pet odsto zbog izgradnje auto-puta, nekih vodećih projekata na obali, izuzetno jake turističke sezone i daljeg rasta privatne potrošnje”, piše u prognozama EBRD-a.

Iz EBRD-a su rekli da su intenzivna investiciona aktivnost i posljedično veći uvoz doveli do povećanja deficita tekućeg računa na preko 17 odsto BDP-a.

“Neto direktne strane investicije pale su na sedam odsto BDP-a, djelimično zbog toga što je Vlada otkupila dionice Elektroprivrede (EPCG)”, piše u prognozama EBRD.

Iz EBRD-a su ocijenili da je postepeno fiskalna konsolidacija počela da daje rezultate, pa je u prošloj godini budžetski deficit smanjen na 3,5 odsto BDP-a, a očekuje se da će javni dug, sa 71 odsto BDP-a na kraju prošle godine početi da pada.

“Tome će doprinijeti potrošnja u vezi sa izgradnjom auto-puta koja se bliži kraju”, piše u prognozama.

Iz EBRD su dodali da potencijalne obaveze i prekoračenja potrošnje mogu ugroziti dosadašnje rezultate, kao i da se stopa nezaposlenosti smanjila jedan odstotni bod u prošloj godini, ali je sa 15 odsto ostala visoka, posebno kod mladih.

Najčitanije