fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMale zemlje potrebne da bi se razvijali veliki biznisi

Male zemlje potrebne da bi se razvijali veliki biznisi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Male zemlje, kakva je Crna Gora, potrebne su da bi se razvijali veliki biznisi, saopštila je nerezidentna ambasadorka Južnoafričke Republike, Beril Rouz Sisuli i dodala da država ima mnogo potencijala za razvijanje poslovnih mogućnosti.

Ona se sastala sa potpredsjednikom Privredne komore (PKCG), Pavlom D. Radovanovićem sa kojim je razgovarala o mogućnostima razvijanja ekonomske saradnje.

Sisuli je, kako je saopšteno iz PKCG, kazala da je neophodno intenzivirati bilateralnu saradnju i izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da posjeti i upozna Crnu Goru.

“Vi ste mala zemlja, ali baš takve zemlje su potrebne da bi se razvijali veliki biznisi. Mi Crnu Goru vidimo kao dio regiona Zapadnog Balkana koji je nama izuzetno važan”, rekla je Sisuli.

Ona je ocijenila da Crna Gora ima mnogo potencijala za razvijanje poslovnih mogućnosti, budući da je tržište otvoreno za saradnju u svim sektorima, te da se kroz zajednički rad može mnogo toga ostvariti.

Sisuli je dodala da su privredne komore prava adresa kako bi se sve mogućnosti za saradnju identifikovale.

Prema njenim riječima, treba više raditi i na promovisanju Crne Gore kao turističke destinacije, u Južnoj Africi, i na definisanju sektora sa najvećim potencijalom saradnje

Radovanović je upoznao ambasadorku sa radom Privredne komore, i predstavio ekonomske parametre i potencijale crnogorske privrede.

On je kazao da je Crna Gora posljednjih nekoliko godina imala rast među najvećim u Evropi, ali i najveći pad u prošloj godini koji je prouzrokovan covid pandemijom, zbog orijentisanosti ekonomije na turizam.

On je govorio i o uslovima koje strani investitori imaju u Crnoj Gori, ocjenjujući ih povoljnijim od ostalih evropskih zemalja.

Radovanović je kazao da Komora preduzima veliki broj aktivnosti u cilju unapređenja biznis ambijenta, promovisanja crnogorske privrede i ekonomije, ali i na edukaciji privrednika.

On je istakao da dvije zemlje moraju bolje valorizovati i unaprijediti ekonomsku saradnju.

Na sastanku su razmijenjena i iskustva u borbi protiv covid-19 i istaknut značaj imunizacije.

Sagovornici su zaključili da treba raditi na razvoju ekonomske saradnje, posebno u oblastima energetike i turizma.

Najčitanije