Naslovnica MINA Business Investicije Mađarske kompanije preferiraju Crnu Goru

Mađarske kompanije preferiraju Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, s povoljnim poslovnim okruženjem, ekonomskom politikom pogodnom za ulaganja i napretkom procesa integracije, jedna od preferiranih destinacija mađarskih kompanija u regiji, ocijenio je ambasador Mađarske, Jozsef Negyesi.

On je za Glasnik Privredne komore (PKCG) naveo da Mađarska i Crna Gora imaju tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose.

“Vidim brojne mogućnosti saradnje dvije zemlje u oblastima poljoprivrede, prehrambene industrije, energetike i zaštite životne sredine. Crna Gora je naš važan spljnotrgovinski partner na Zapadnom Balkanu i prije svega se smatra destinacijom izvoza kapitala iz Mađarske u kojoj je povoljan ambijent za mala i srednja preduzeća”, rekao je Negyesi.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, posljednjih godina Mađarska je drugi najvažniji izvozni partner Crne Gore, a trgovinski promet u prošloj godini iznosi 45 miliona EUR, što se uglavnom odnosi na izvoz aluminijumskih proizvoda i boksita.

Prema podacima Centralne banke u novembru prošle godine, iza Rusije, Mađarska je drugi najveći investitor u ovoj državi s kapitalnim ulaganjem od 54,2 miliona EUR. U pozadini prošlogodišnjih cifara stoji akvizicija Crnogorske komercijalne banke koja je u vlasništvu OTP Grupe.

“U premošćivanju geografske udaljenosti pomaže nam let Budimpešta-Podgorica kompanije WizzAir koji uveliko olakšava organizacije efikasnijih bilateralnih poslovnih pregovora. Tokom ljetne sezone postoje tri, a trenutno dva leta sedmično za navedenu rutu”, naveo je Negyesi.

Mađarska posljednjih godina mnogo polaže u internacionalizaciju poslovanja njenih kompanija.

“Vlada Mađarske nastoji pomoći domaćim firmama u efikasnijoj promociji na globalnom tržištu kroz brojne mjere i finansijsku podršku. U 2014. godini aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova proširene su i na razvoj izvoza i podsticanje ulaganja”, objasnio je Negyesi.

Razvoj izvoza je u nadležnosti Agencije za razvoj izvoza (HEPA), a podsticanje ulaganja pripada Nacionalnoj agenciji za ulaganja (HIPA), obje agencije funkcionišu kao institucije Ministarstva.

PKCG je nedavno sa HEPA-om potpisala Sporazum o saradnji.

“Mađarska agencija za razvoj izvoza, koja djeluje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i trgovine, odgovorna je za implementaciju sredstva pod nazivom Podsticanje ulaganja u Zapadni Balkan, čija je svrha doprinos ekonomskom razvoju tog regiona, što želimo postići kroz jačanje prisustva i uloge mađarskih firmi u regiji”, rekao je Negyesi.

Ukupni raspoloživi budžet je 8,5 miliona EUR, koji se može koristiti za projekte u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

“U prošloj godini finansijska pomoć za poljoprivredu i ruralni razvoj iz EU i državnog budžeta je doprijenila sa 24 miliona EUR održivoj proizvodnji mađarskih poljoprivrednika, čime je dodatno poboljšala konkurentnost poljoprivrede, osiguravajući stanovništvu sigurnu, zdravu hranu, povećavajući sposobnost zadržavanja ruralnog stanovništva i pomažući porodičnim gazdinstvima. Mađarski i crnogorski poljoprivrednici moraju se nositi s ovom konkurentnom situacijom”, smatra Negyesi.

Prema njegovim riječima, prenos znanja i know-how-a iz Mađarske kroz bilateralna poslovna partnerstva odnosno kroz projekte koje zajednički sprovode mađarske i crnogorske kompanije, uzimajući u obzir lokalne potrebe, može doprinijeti povećanju proizvodnje u poljoprivrednom sektoru Crne Gore, poboljšanju produktivnosti, modernizaciji postojećih i uvođenju novih tehnologija i proširenje kapaciteta.

Negyesi je, odgovarajući na pitanje kako, kao ambasador, doživljava Crnu Goru, kazao da zemlja ima spektakularne prirodne uslove, a turistička ponuda je prvoklasna.

“Crna Gora je poznata po gostoljubivosti i gastronomskoj raznolikosti, u šta sam imao priliku i lično da se uvjerim otkad sam ovdje. Čast mi je predstavljati Mađarsku u vašoj zemlji”, zaključio je Negyesi.

Najčitanije

Sporazum sačinila URA, a ne lideri tri koalicije

Podgorica, (MINA) - Sporazum o programskim prioritetima ekspertske vlade, koji obuhvata 13 tačaka, sačinio...