fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMA otvara poslovnice

MA otvara poslovnice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Montenegro Airlines (MA) počinje da radi, jer je plan reorganizacije stečajnog upravnika Saše Zejaka prihvaćen, potvrđeno je Vikend novinama.

Kako je kazala saradnica stečajnog upravnika Dina Šabotić, poslovnice MA uskoro će početi sa radom.

„Počinjemo sa radom poslovnica, gdje će biti moguća kupovina avio-karata svih kompanija, ali i Air Montenegra, kao strateškog partnera. Dio radnika će biti vraćen na posao, a uz poslovnice nudićemo i transfer putnika, što je MA i prije radio s obzirom na to da ima veliki vozni park sa vozilima starim od po svega nekoliko godina”, rekla je Šabotić.

Ona posebno ističe da je MA pred povratkom takozvanog PART-a 145.

“PART145 odnosi se na se na održavanje vazduhopolova i odobrava ga Agencija za civilno vazduhoplovstvo. Dakle, dobijanjem PART-a 145 MA će ponuditi Air Montenegru održavanje aviona”, navela je Šabotić, dodajući da će i u ovom dijelu biti uposleno više desetina radnika MA.

Takođe, kako tvrdi Šabotić, MA je ušao u proces dobijanja evropskog PART-a 145, koji odobrava EASA Evropska organizacija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

Prema njenim riječima, stečajna uprava se odlučila da poslovne prostore kompanije u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i u zgradi kompanije Normal u Podgorici (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog) ponudi za izdavanje.

„Ovi prostori će biti ponuđeni u zakup jer postoji interesovanje za njih”, rekla je Šabotić.

Stečajna uprava je, kako je objasnila, otkrila je i da su pred stečaj kompanije upisivani tereti na poslovne prostore MA.

„Na poslovni prostor u Budvi tokom ove godine upisano je osam tereta, a na Upravnu zgradu pred stečaj je upisano čak 39 tereta. Poslovni prostor na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici opterećen je sa šest tereta. Takođe, tereti su upisivani i na vozila MA, koje je stečajni upravnik u skladu sa zakonom odbio”, navela je Šabotić.

Stečajni upravnik MA, Saša Zejak od prijavljenih 169,7 miiona EUR potraživanja priznao je svega oko 34 miliona EUR. Od priznatih 34 miliona EUR, oko 13 miliona su dugovanja po osnovu poreza i doprinosa, dok je oko sedam miliona dug prema Aerodromima.

Kada se od ukupnog iznosa odbije 20 miliona, koliko bi praktično država morala sama sebi da uplati s obzirom da je Uprava prihoda državna institucija, kao i da su Aerodromi, takođe, u vlasništvu države, ukupno dugovanje MA, shodno podacima stečajne uprave, iznosi 14 miliona EUR.

“Od ukupnog iznosa od 169,7 miliona EUR, prihvaćeno je 33,88 miliona EUR. Osporeno je oko 135 miliona EUR, a od toga državi 121,83 miliona EUR. Osporena su i sva razlučna prava na pokretnu i nepokretnu imovinu MA”, objasnila je Šabotić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...