fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMA dobio dozvolu za održavanje aviona

MA dobio dozvolu za održavanje aviona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegro Airlines (MA) u stečaju dobio je odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) za linijsko i bazno održavanje aviona, saznaje Pobjeda u stečajnoj upravi.

Bivši nacionalni avio-prevoznik time je, nešto više od tri mjeseca nakon otvaranja stečaja u kompaniji, obnovio licencu za Part 145 kojom mu je omogućeno održavanje vazduhoplova tipa Embraer 190-100, Embraer 190-200 i Foker 100.

“Odobren je nivo baznih radova do i uključujući C1 check, što podrazumijeva 7,5 hiljada sati leta ili sedam hiljada letova, kao i radove do šest godina. Posjedujemo sve alate, materijale i potrebnu opremu, kao i školovano i iskusno osoblje za izvođenje radova baznog održavanja”, rekao je Pobjedi rukovodilac Sektora održavanja vazduhoplova MA u stečaju, Srđan Gojković.

Obnavljanje licence, koju je MA izgubio otvaranjem stečaja 28. aprila, omogućiće stečajnoj upravi da ozvaniči saradnju sa drugim avio-kompanijama, a time i upošljavanje bivših radnika i uvećanje stečajne mase preduzeća.

Za usluge održavanja aviona interesovanje je pokazao Austrian Airlines, koji svakodnevno saobraća na relaciji Podgorica – Beč, a čiji predstavnici pregovaraju sa stečajnom upravom o saradnji.

Očekuje se da stečajna uprava sada potpiše ugovor o održavanju aviona i sa Air Montenegrom.

Prema informacijama podgoričkog lista, stečajni upravnik MA Saša Zejak u četvrtak je uputio poziv izvršnom direktoru Air Montenegra, Predragu Todoroviću, da potpišu ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, što je, kako je ocijenio Zejak u pozivu, u interesu obje kompanije i države.

U predlogu o saradnji, u koji je list imao uvid, MA je ponudio novoj državnoj avio-kompaniji održavanje vazduhoplova u skladu sa odobrenim priručnikom i resursima koje ima stečajna uprava, prodavanje karata i drugih aranžmana preko njihovih poslovnica i predstavništava, kao i usluge špedicije.

Stečajna uprava nudi i iznajmljivanje kancelarijskog prostora pripadajućih hangara, prevoz posade Air Montenegra, iznajmljivanje vozila i poslovnih prostora, iznajmljivanje Fokera registarskih oznaka 40-AOM kada bude plovidben, te druge usluge koje MA u stečaju bude razvijao u narednom periodu.

Air Montenegro dobio je početkom avgusta odobrenje ACV za linijsko održavanje aviona tipa Embraer 190 i 195, ali je ono ograničeno na 50 sati ili 50 letova i radove do 30 dana, zbog nemanja potrebnog alata.

Sve radove preko toga mora da im radi neko drugi. Prethodno su za to bile angažovane dvije kompanije iz Slovačke – Austrian Airlines Technik Bratislava i Consolidated Aerosace Industries, ali troškovi njihovog angažovanja još nijesu saopšteni.

Odlukom ACV, kako je Pobjeda već pisala, zaposleni inženjeri i licencirani avio-mehaničari Air Montenegra mogu da primjenjuju program linijskog tehničkog održavanja, dok za veće kvarove i opsežne kontrole ispravnosti, koji se računaju kao bazno održavanje, nemaju dozvolu.

Tu se otvara prostor za saradnju sa MA u stečaju koji, osim baznog održavanja, Air Montenegru može da radi ilinijsko održavanje, budući da im odobrenje ACV daje mogućnost za znatno veći opseg radova nego državnoj avio-kompaniji.

Angažovanjem domaće kompanije novac dat za održavanje ostao bi u Crnoj Gori, dok bi bilo riješeno i pitanje zaposlenja ne malog broja bivših radnika MA koji su 28. aprila ostali bez posla.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...