fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMA da plati Aerodromima 6,4 miliona EUR

MA da plati Aerodromima 6,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Apelacioni sud Crne Gore je odbio žalbu Montenegro Airlinesa (MA) i potvrdio prvostepenu presudu Privrednog suda da državna avio-kompanija isplati Aerodromima Crne Gore 6,37 miliona EUR sa kamatom, pišu Vijesti.

Pravosnažnu presudu donijelo je sredinom aprila Vijeće Apelacionog suda u kojem su bili Lidija Ivanović, Milić Međedović i Nevenka Popović.

U paketu državne pomoći MA, za koju se tek detaljnije ispituje da li je opravdana i legalna, predviđeno je i oko 32 miliona EUR plaćanja naknada Aerodromima, a to uključuje i ovaj iznos koji je sud potvrdio.

Predmet spora je zahtjev Aerodroma da se MA obaveže da po ispostavljenim fakturama tokom većeg dijela 2017. godine plati fakturisane usluge putničkog servisa i druge usluge, sa zakonskom zateznom kamatom.

Predstavnici MA su, tokom prvostepenog postupka, osporavali tužbeni zahtjev, odnosno dio obračuna usluga za određene račune i tvrdili da im računi “nijesu dostavljeni”.

Apelacioni sud je, prema presudi u koju su Vijesti imale uvid, utvrdio da MA nije pružio dokaz da je platio dug Aerodromima, te da je u obavezi da plati iznos od 6,37 miliona EUR, sa zakonskom zateznom kamatom, počev od 13. aprila 2018. godine do isplate.

Nacionalni avio-prevoznik je dužan i da nadoknadi tužiocu troškove postupka u iznosu od 23,55 hiljada EUR, osam dana po pravosnažnosti presude.

“Neosnovano se žalbom ukazuje da su sporne fakture sačinjene na jeziku koji nije u službenoj upotrebi u sudu. Te fakture su izdate na crnogorskom jeziku, dok su samo neke stavke označene na engleskom jeziku, po međunarodnim oznakama. Kod navedenog, a imajući u vidu da su parnične stranke u dugogodišnjem poslovnom odnosu, značenje tih izraza je tuženom bilo poznato, odnosno, moralo biti poznato, kako to pravilno nalazi i prvostepeni sud”, navodi se, između ostalog, u presudi Apelacionog suda.

Viša sudska instanca je utvrdila da im se žalbom neosnovano ukazuje na to da sadržina određenih faktura ne odgovara cjenovniku tužioca, kao i to da su iznosi i usluge u predmetnim računima utvrđeni paušalno.

Vlada je rješavanje duga MA za aerodromske usluge planirala u okviru pomoći države od ukupno 155 miliona EUR državnoj gubitaškoj avio-kompaniji.

Sprovođenje posebnog zakona o ulaganju i konsolidaciji državnog avio-prevoznika nedavno je privremeno odloženo zato što se radi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu kompaniju. Analiza bi trebalo da posluži kao osnova za izjašnjenje Agencije za zaštitu konkurencije po pitanju legalnosti te pomoći države.

Najčitanije