fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLuka Bar biće baza za distribuciju tečnog gasa

Luka Bar biće baza za distribuciju tečnog gasa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ka Evropi, što bi značilo veću stabilnost i energersku sigurnost, ocijenila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je kazala da su počeli pregovori između američkih i crnogorskih kompanija o potencijalnoj saradnji u oblasti skladištenja i distribucije prirodnog tečnog gasa iz SAD-a u Crnu Goru, prenosi portal RTCG.

Zaključak dvije administracije je da postoje svi preduslovi za uspješnu poslovnu saradnju preduzeća iz obje zemlje, ali za konkretan dogovor je potrebno da investitori nađu zajednički interes.

“Kada ste članica NATO-a to za američke investitore podrazumijeva značajan stepen sigurnosti i bezbjednosti za ulaganja”, kazala je Sekulić.

Ona je objasnila da bi uvođenje novog energenta značilo i novu stabilnost i sigurnost za buduće investicije.

“Tečni prirodni gas je energent koji je čist i efikasan i može se koristiti kao zamjena lož ulju ili mazutu, a nekad i kao zamjena za električnu energiju i kao takav nama mnogo znači”, navela je Sekulić.

Luka Bar bi, kako je objasnila, bila korišćena za pretovar i skladištenje tečnog gasa, što bi imalo pozitivne efekte na razvoj infrastrukture, ali i razvoj industrije.

Sekulić je podsjetila da Kombinat aluminijuma koristi tečni prirodni gas, što je značajno uticalo na smanjenje svih štetnih čestica. Takođe, Željezara Nikšić radi na tome da lož ulje zamijeni tečnim prirodnim gasom.

“Crna Gora bi bila baza za distribuciju tih kontejnera dalje ka Evropi. Luka Bar ima dobru geografsku poziciju i predstavlja dobar lokalitet za takav centar”, navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, to je jedan od načina da se tržište pripremi za korišćenje gasa.

“Ovo je jedan dobar put ka široj upotrebi gasa, a kasnije i ka izgradnji gasovoda odakle god da dolazio”, kazala je Sekulić.

To znači korak dalje uvođenju novog energenta, razvoj nove grane ekonomije i iskorišćavanje slobodnih kapaciteta Luke Bar.

“To je jedna nova era u poslovanju Luke Bar, koja podrazumijeva partnerstvo sa ozbiljnim investitorima, to znači otvaranje novih radnih mjesta, novih kompanija, koje će se baviti logistikom”, rekla je Sekulić.

Direktor Luke Bar, Vladan Vučelić, ranije je kazao da bi izgradnja takvog terminala imala višestruke efekte na poslovanje Luke, kao i brojne benefite.

On je rekao da je Luka Bar spremna za prihvat i distribuciju prirodnog tečnog gasa.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...