fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLikvidna sredstva banaka u novembru 1,1 milijardu

Likvidna sredstva banaka u novembru 1,1 milijardu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna likvidna sredstva banaka su u novembru prošle godine iznosila 1,1 milijardu EUR, što je 5,2 odsto više nego u oktobru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u novembru u odnosu na isti mjesec 2018. godine porasla 12,1 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Iz CBCG su podsjetili da su iz monetarne statistike isključene Invest banka Montenegro (IBM) i Atlas banka u januaru, odnosno aprilu.

Bilansna suma banaka na kraju novembra iznosila je 4,7 milijardi EUR i porasla je 2,5 odsto u odnosu na oktobar, dok je u odnosu na isti period 2018. godine bila veća 6,6 odsto.

„Kada se, zbog uporedivosti, iz podataka za novembar isključe dvije banke koje nijesu dio statistike, bilansna suma banaka na godišnjem nivou bilježi rast od 14,1 odsto“, navodi se u Biltenu CBCG.

U strukturi aktive banaka, u novembru su dominantno učešće od 65,8 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 19,5 odsto, dok se 12,3 odsto odnosilo na hartije od vrijednosti, a 2,4 odsto na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 75,6 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13 odsto, pozajmice sa 7,9 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,5 odsto.

Ukupan kapital banaka na kraju novembra iznosio je 612,3 miliona EUR i porastao je 2,1 odsto na mjesečnom nivou, a 16,3 odsto na godišnjem.

Najčitanije