fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLideri EU postigli dogovor

Lideri EU postigli dogovor

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Lideri 27 zemalja članica EU postigli su sporazum o ekonomskom oporavku.

Nakon višednevne, maratonske sjednice postignut je plan za oporavak i višegodišnji zajednički budžet u iznosu od 1,82 biliona EUR, za period od naredne do 2027. godine, prenosi Tanjug.

Predsjednik Evropskog savjeta, Charles Michel, kazao je da su se „teški pregovori u teška vremena“ završili dobro za svih EU 27 članica i narod Evrope. On je dodao da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1,07 biliona EUR uz 750 miljardi EUR koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

“Ovo je dobar i jak dogovor. Pokazali smo kolektivnu odgovornost, solidranost, kao i vjeru u zajedničku budućnost. Vjerujem da će se na ovaj dogovor gledati kao na odlučujući momenat na evropskom putu koji će nas lasnirati u budućnost”, poručio je Michel nakon četvrte noći pregovora EU lidera u Briselu.

Michel je kazao da je novim dogovorom “prvi put u istoriji EU” budžet snažno povezan sa klimatskim ciljevima, a vladavina prava je postala odlučujući kriterijum za potrošnju iz budžeta.

“Pokazali smo da magija evropskog projekta nastavlja da živi, jer čak i kada neko pomisli da je nešto nemoguće, uvijek postoji mogućnost da se dođe do rješenja, uz pomoć poštovanja i želje da se radi zajedno, prebrode prepereke i zajedno krene u budućnosti”, kazao je Michel.

On je saopštio da politički lideri imaju odgovornost da odgovore na još nedoživljenu krizu pandemije koronavirusa, koja je odnijela 600 hiljada života i nastavlja da utiče na život svih.

“Imamo različita mišljenja i pristupe, ali smo poslali snažu poruku svijetu i Evropljanima da dijelimo iste vrijednosti i da možemo da odgovorimo snažno kada je potrebno”, naveo je Mišel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je EU sposobna da djeluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

“To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju”, rekla je Merkel.

Najčitanije