fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLibijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte

Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 43 USD, s obzirom da je libijska najava obnove izvoza potisnula u drugi plan poruku proizvođača da će istrajati na striktnom sprovođenju sporazuma o smanjenom snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,1 USD.

U Njujorku se barelom takođe trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 40,77 USD, prenosi Hina.

Cijene je u četvrtak podstakla poruka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će preduzeti oštre mjere protiv zemalja koje ne poštuju sporazum o ograničavanju snabdijevanja.

Oni su najavili vanredni sastanak u oktobru, ukoliko cijene budu i dalje padale.

Prema sporazumu koji bi trebalo da podrži cijene i prilagodi snabdijevanje smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa, OPEC+ bi trebalo da do kraja godine smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno.

Rijad je poručio i da će se ispuniti uslovi za vanredni sastanak budu li cijene nafte padale uporedo s potražnjom, zbog drugog talasa pandemije koronavirusa.

U petak je u prvi plan izbila izjava zapovjednika oružanih snaga koje kontrolišu istočni dio zemlje i važne luke Khalife Haftara da će ukinuti blokadu izvoza nafte.

Prethodno je libijska Nacionalna naftna korporacija, koju Haftar ne kontrolira, poručila da neće ukinuti „višu silu“ na izvoz dok se naftna postrojenja ne demilitarizuju.

Libija je prije blokade proizvodila oko 1,2 miliona barela dnevno i nije poznato kada bi mogla ponovo da dostigne taj nivo.

Kočnica cijenama bilo je otvaranje proizvodnje u Meksičkom zalivu nakon petodnevnog zastoja zbog uragana Sally.

Goldman Sachs prognozirao je da će tržište do četvrtog tromjesečja bilježiti manjak od tri miliona barela dnevno i ponovio procjenu da bi cijena barela u Londonu do kraja godine mogla dostići 49 USD, a do trećeg kvartala naredne oko 65 USD.

Švajcarska banka UBS takođe je ukazala na mogućnost nedovoljne ponude, predviđajući da će cijena barela u Londonu porasti na 45 USD po barelu u četvrtom tromjesečju, te na 55 USD do sredine naredne godine.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela proizvoda iz njegove korpe u četvrtak iznosila 42,07 USD, što znači da je porasla 78 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije