fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLekić: Neću dozvoliti nikome da ugrozi poslovanje Rudnika uglja

Lekić: Neću dozvoliti nikome da ugrozi poslovanje Rudnika uglja

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, Milan Lekić, poručio je da neće dozvoliti nikome da ugrozi poslovanje te kompanije.

On je reagovao na interesovanje pljevaljske i šire javnosti, povodom, kako je kazao, navodnog maćehinskog odnosa Elektroprivrede (EPCG) prema Rudniku.

Lekić je podsjetio da je EPCG, kao jedini akcionar, odnosno vlasnik Rudnika, odlučila da, shodno Odluci Vlade, raspolaže finansijskim sredstvima koja predstavljaju profit Rudnika po završenoj poslovnoj prošloj godini.

„U javnosti figurira cifra od oko 13 miliona EUR na ime dividende, a na koju EPCG polaže pravo. Međutim, situacija je, posve, drugačija. Kao prvo, na računu Rudnika nikada nije bilo 13 miliona EUR, zbog čega će EPCG sprovesti super reviziju dividende sa posebnim akcentom na iskazanu dobit, čime ćemo dobiti precizniju informaciju o iznosu potraživanja EPCG od Rudnika“, naveo je Lekić u saopštenju.

On tvrdi i da je priroda potraživanja dividende apsolutno zakonski utemeljena, jer je Rudnik odgovoran EPCG, a ona Vladi.

„Time se jasno i nedvosmisleno dolazi do zaključka da je krajnja adresa u pogledu nadležnosti i odgovornosti upravo Vlada. Stoga, molim za potpuno razumijevanje činjenice da Rudnik, kao neodvojivi dio jednog kompleksnog energetskog sistema, mora da se kreće u zakonskim okvirima što, vjerujem, niko ko je odgovoran ne želi da dovede u pitanje“, dodao je Lekić.

On je rekao i da su se vremena ipak promijenila, te da najvećim crnogorskim kompanijama u energetskom sektoru “više ne upravljaju političko-kleptokratske strukture kojima su Pljevlja služila isključivo kao sirovinska baza”.

„Vremena su se promijenila na način što Pljevlja sada imaju suštinski potpuno drugačiju poziciju i što, kako Rudnik tako i EPCG, sada imaju upravljačke i menadžerske timove koji su posvećeni interesu kompanija, ali i brizi za sredinu u kojoj stvaraju svoj dohodak“, poručio je Lekić.

U krajnjem, kako smatra, neophodno je napomenuti da je rukovodstvo EPCG izrazilo potpuni senzibilitet za situaciju u Rudniku, te da nikada neće dozvoliti da isplata dividende ugrozi poslovanje i realizaciju predviđenih investicija u toj kompaniji.

On je dodao da nije nikada, pa neće ni sada, bilo kojim svojim postupkom ugroziti poslovanje Rudnika uglja, niti dozvoliti bilo kome, dok je god na poziciji izvršnog direktora, da svojim djelovanjem nanese štetu industrijskom gigantu kakav je Rudnik uglja, niti građanima Pljevalja.

„Siguran sam da isto mišljenje u pogledu statusa ove kompanije dijele i Odbor direktora i kompletan menadžerski tim, koji su se prihvatili ovog posla vođeni isključivo jednim ciljem – da kroz jednu zajedničku i efikasnu saradnju uspostavimo najbolji mogući rejting ove kompanije na zadovoljstvo zaposlenih i svih građana ove opštine, ali i šire“, zaključio je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije