fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKukuličić: Vlada da osigura otkup proizvoda

Kukuličić: Vlada da osigura otkup proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada mora da osigura otkup proizvoda od domaćih trgovaca da bi se smanjio uvoz, čime predstavnici izvršne vlasti moraju pod hitno da se pozabave, ocijenio je član Mreže mladih Pokreta za promjene (PzP), Luka Kukuličić.

On smatra da Vlada mora riješi problem uvoza mlijeka, sira, voća, povrća i drugih proizvoda iz drugih zemalja, pored domaćih trgovaca.

“Samo je u prošloj godini uvezeno hrane u iznosu od 395 miliona EUR”, precizirao je Kukuličić u saopštenju.

On je naveo da vlasnici velikih trgovačkih lanaca neće da otkupe proizvode od domaćih proizvođača, jer su im skuplji pet, šest ili sedam centi, zbog čega je Crnom Gorom zavladao “uvoznički lobi”.

“Prošle godine u Crnu Goru je uvezeno samo povrća u iznosu od 19,2 miliona EUR. Prema popisu poljoprivrede iz 2010. godine u Crnoj Gori je bilo 98,95 hiljada radno angažovanih osoba na poljoprivrednim gazdinstvima, ali je očigledno da je prethodnoj vlasti to bilo nebitno pa je nastavljen isti trend”, kazao je Kukuličić.

Prema njegovim riječima, čelni ljudi države moraju pod hitno da se pozabave tim problemom, jer se, na primjer, iz Zete 80-tih i 90-ih godina prošlog vijeka izvozilo povrće za skoro sve zemlje u okruženju, da bi danas zbog uvoza poljoprivreda u Zeti bila potpuno uništena.

“Crna Gora mora da osnuje agro banku da daje poljoprivrednim radnicima kredite sa olakšavajućim obavezama, da u besplatan zakup državno zemljište za proizvodnju, kao i da naprave paket subvencija za njih”, poručio je Kukuličić.

Mreža mladih PzP-a će, kako je kazao, nastojati da se uvoznički lobi smanji, a pokrene novi trend koji bi podrazumijevao izvoz domaćih proizvoda u druge zemlje.

Najčitanije