fbpx
NaslovnicalinkKrvavac: Očekujemo suficit i u julu

Krvavac: Očekujemo suficit i u julu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suficit budžeta od tri miliona EUR znak je da je crnogorska privreda na putu ekonomskog oporavka, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Branko Krvavac, i dodao da se nastavak tog trenda očekuje i u julu.

On je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazao da je u drugom kvartalu ove godine primijetan oporavak ekonomije, kao i da se suficit od tri miliona EUR dogodio prvi put od septembra 2019. godine. Kada je riječ o junu, suficit je ostvaren prvi put od 2016. godine.

“To je kombinacija tri faktora – veće naplate prihoda podstaknute većim turističkim prometom, primjene elektronske fiskalizacije usljed povećane poreske discipline, ali i smanjenja troškova u odnosu na plan i na isti period prošle godine”, rekao je Krvavac, prenosi portal RTCG.

On je dodao da je suficit budžeta od tri miliona znak da je ekonomija na putu oporavka.

“Građani već osjećaju benefite kroz redovnu isplatu svih budžetskih davanja, uvođenje dječijeg dodatka, besplatnih udžbenika za sve osnovce, povećanja minimalne zarade i mjera poput socijalnih vaučera”, kazao je Krvavac.

On je naveo da očekuje da će suficit biti ostvaren i u julu.

“Osim prihoda od rasta turističkih prihoda, imaćemo sitne prihode i od uplata dividendi što je bila jedna od mjera Vlade”, rekao je Krvavac.

On je saopštio da je Vlada uradila sve da se ostvari deficit od oko tri odsto u ovoj godini, što je drastičan pad sa 10,2 odsto u prethodnoj.

“Sada nije sve ni do Vlade, jer očekujemo usvajanje zakona koji su u skupštinskoj proceduri. Ako se nastave pozitivni trendovi u turizmu očekujemo da ćemo uspjeti da pokrijemo efekte planirane zakonima”, naveo je Krvavac.

On je saopštio da su u periodu od januara do juna ostvareni prihodi od 787,6 miliona EUR, što je rast od 14,2 miliona u osnosu na plan, odnosno 40 miliona u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

“Sa druge strane, izdaci su niži 86 miliona u odnosu na plan i imamo takođe smanjenje u odnosu na isti period u iznosu od 14 miliona EUR. Shodno kretanju prihoda i rashhoda, imamo deficit koji je znatno niži nego ranije”, rekao je Krvavac.

On je dodao i da će pad cijena nafte na međunarodnom tržištu uticati na smanjenje cijena životnih namirnica. Rast cijena je rezultat povećanja cijena transporta, repro materijala, a povećane su i brodarine.

“Vlada je donijela nekoliko ključnih odluka iako je zakonski ograničena, kao što su socijalni bonovi i dijeljenje ulja. Sve će to da utiče na stabilizaciju cijena. Uz to imamo pozitivan feedback sa međunarodnog tržišta. Već imamo pad cijena nafte od tri procenta što će se odraziti na pad cijena goriva, a samim tim i životnih namirnica”, kazao je Krvavac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije