fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrvavac: Ima dovoljno novca za finansiranje svih obaveza

Krvavac: Ima dovoljno novca za finansiranje svih obaveza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Likvidnost budžeta države je obezbijeđena i ima dovoljno novca za finansiranje hitnih ekonomskih mjera, uz redovno plaćanje tekućih obaveza, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Branko Krvavac.

On je Pobjedi saopštio da novo zaduženje sada nije potrebno, ali ni rebalans budžeta.

“Prihodi za januar i februar su iznad plana za 15,6 miliona, odnosno sedam odsto, dok je prihod budžeta od poreza na dodatu vrijednost (PDV) prošlog petka bio 30 miliona EUR veći”, precizirao je Krvavac, koji tvrdi da rast cijena nije tome uzrok.

On je naveo da je inflacija 5,7 odsto i nema toliki uticaj na rast budžetskih prihoda, koliko ima povećanje raspoloživog dohotka građana kroz program Evropa sad.

“Zarade su povećane, zahvaljujući smanjenju poreskog opterećenja, te je jasno da se veća potrošnja odražava na budžet, ali su veći prihodi i rezultat pojačane poreske kontrole”, kazao je Krvavac.

Sa druge strane, izvori Pobjede upućeni u stanje državnih finansija kazali su da je izvjestan rebalans budžeta do kraja prve polovine godine.

Osim programa Evropa sad, koji je zbog ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje državi prouzrokovao veće troškove finansiranja Fonda za zdravstvo, do manjka u državnoj kasi mogu dovesti i druga izdvajanja koja će stići na dnevni red tokom godine.

U maju dospijevaju naknade za majke za troje i više djece za koje je budžetom opredijeljeno 25 miliona EUR, ali je stvarni trošak za devet mjeseci 48 miliona, dok metalski radnici već sada traže 48 umjesto opredijeljenih 12 miliona EUR. Od oktobra se očekuje povećanje minimalne penzije sa 147 na 200 EUR, te isplata dječijeg dodatka djeci do 18 godina.

Parlament je dozvolio Vladi da se u ovoj godini zaduži svega 70 miliona od planirane pola milijarde.

Pritisak na budžet napraviće i hitne ekonomske mjere, koje je Vlada predstavila prošlog vikenda, a kojima se želi ublažiti kriza izazvana ratom u Ukrajini. Njima je predviđeno smanjenje akcize na gorivo do 40 odsto, privremeno ukidanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na brašno i ulje, te smanjenje PDV-a na so na sedam odsto, ali i pomoć poljoprivrednicima. Krvavac je kazao da će fiskalni efekat tih mjera biti od 20 do 50 miliona EUR, u zavisnosti od trajanja.

“Ova dodatna izdvajanja će biti na mjesečnom nivou, prihodi budžeta Crne Gore su veći od plana, a na raspolaganju je i budžetska rezerva”, tvrdi Krvavac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije