fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKroz aerodrome prošlo 293 hiljade putnika

Kroz aerodrome prošlo 293 hiljade putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na crnogorskim aerodormima je u toku prva četiri mjeseca ove godine opsluženo oko 293 hiljade putnika, što je rast od preko 200 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Iz Aerodroma su Pobjedi kazali da je u toku prva četiri mjeseca na crnogorskim aerodromima opsluženo i skoro 2,2 hiljade vazduhoplova, što je 100 odsto više u odnosu na uporedni period.

“Ponosni smo, takođe, i što ovi rezultati za ovu godinu predstavljaju preko 72 odsto realizovanih usluga u poređenju sa rekordnom 2019. godinom, koju je obilježio redovan rad – bez naznake epidemije i mirnodopski period u međunarodnim odnosima”, kazali su iz Aerodroma.

Kako su naveli, Crna Gora je trenutno, preko aerodroma Tivat, povezana sa 35 destinacija, dok je preko aerodroma Podgorica povezana sa 33 grada.

Iz kompanije navode da je u ovom trenutku nezahvalno iznositi projekcije do kraja godine, zbog oporavka od uticaja covida-19 i rata u Ukrajini.

Aerodromi Crne Gore su, kako su naveli, preduzeli niz intenzivnih aktivnosti kako bi oba negativna faktora bila maksimalno ublažena.

“Shodno tome, iako je nezahvalno iznositi precizne projekcije u neizvjesnom vremenu, očekujemo da ćemo, ipak, ove godine nadmašiti finansijske rezultate koje smo ostvarili tokom prošle godine”, rekli su iz Aerodroma.

Iz kompanije su podsjetili da je avio-saobraćaj u Crnoj Gori počeo da se normalizuje tek u prvom kvartalu prošle godine i to paralelno sa stabilizacijom epidemiološke situacije.

Iz Aerodroma su naglasili da je u 2019. godini, neposredno prije pojave pandemije covida-19, na dva crnogorska aerodroma slijetalo 50-ak avio-kompanija u redovnom putničkom saobraćaju.

“Prošlogodišnja sezona je bila bolja od planirane, o čemu govori i broj opsluženih aviona i putnika, kao i podatak da smo planirane prihode ostvarili još u septembru, a istovremeno smanjili rashode i ostvarili pozitivan poslovni rezultat. Zadovoljni smo sa 1,3 miliona opsluženih putnika u tom periodu, uzimajući u obzir da u tom intervalu nijesmo imali konekcije ni sa ruskim ni bjeloruskim tržištem”, saopšteno je iz Aerodroma.

Oni su kazali da je većina avio-kompanija sa kojima su Aerodromi sarađivali 2019. godine, prije pandemije covid-19, obnovila vazdušni sabraćaj ka Crnoj Gori.

“To su Azerbaijan Airlines, Norweigan Shuttle, Norweigan International i Tui Belgium, a u najavi je dolazak Aegean Airlines i Enter Air. Nova avio-kompanija koja je već stigla u Podgoricu je Transavia France, a nove kompanije u Tivtu su Turkish Airlines i Flynas. Međutim, treba znati da su, usljed pandemije covida- 19, neke kompanije obustavile saobraćaj. Među njima su i MGX, Adria i Allitalia”, kazali su iz Aerodroma.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije