fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKriza odgodila naplatu 48,3 miliona EUR duga

Kriza odgodila naplatu 48,3 miliona EUR duga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Više od 11 hiljada poreskih obveznika odgodilo je svoje obaveze vrijedne 48,3 miliona EUR tokom prošle i ove godine zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina (UPC).

“Za prevazilaženje ekonomske krize, od početka pandemije je 11,38 hiljada obveznika odgodilo svoje obaveze u iznosu od 48,3 miliona EUR. Na taj način omogućeno im je izmirivanje potraživanja u najviše 24 mjesečne rate”, rekli su Dnevnim novinama predstavnici UPC.

Oni su kazali da se nadaju da će se epidemiološka situacija stabilizovati, što će direktno uticati i na oporavak privrede. Takođe, smatraju da će svi poreski obveznici pokazati visok stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa u izmirivanju poreskih obaveza.

UPC, u suprotnom, najavljuje nastavak s prinudnom naplatom do naplate potraživanja, što može uključivati i pokretanje stečaja.

UPC je od početka godine do 20. septembra naplatila bruto skoro 1,36 milijardi EUR. Najveći iznosi odnose se na doprinose za socijalno osiguranje, 371,53 miliona i porez na dodatu vrijednost (PDV) za robu prilikom uvoza, 355,02 miliona.

Od PDV-a na domaćem tržištu slilo se 188,36 miliona, akciza 181,11 miliona, koncesija 20,6 miliona i carina 20,06 miliona EUR. Kad su u pitanju porezi, od onog na dohodak građana uplaćeno je 123,94 miliona, na dobit firmi 69,70 miliona EUR, na promet nepokretnosti 12,44 miliona, te na kafu 1,69 miliona EUR.

“Ostvarena naplata akciza je za 24 miliona EUR ili 15,5 odsto veća nego u prošloj godini, a rast je zabilježen i kod svih vrsta akciza pojedinačno, osim na ugalj u proizvodnji. U strukturi naplate, akeize na gorivo mineralna ulja i njihove derivate iznose 121,11 miliona, na duvanske proizvode 37,89 miliona, na alkohol i alkoholna pića 12,12 miliona, na gaziranu vodu 7,21 milion i na ugalj u proizvodnji 2,72 milion EUR”, precizirali su iz Uprave.

Oni su podsjetili da novi Zakon o akcizama, kojim bi bilo propisano i uvođenje ove vrste dažbine za proizvode od šećera, kakaoa i sladoleda, još nije usvojen.

Predstavnici UPC su optimistični kad su u pitanju rezultati i za preostala tri mjeseca ove godine. Odličnu naplatu tokom ljetnje turističke sezone i visok stepen poreske discipline uprkos izazovima pandemije, vide kao vjetar uleđa.

“UPC očekuje da će i posljednji kvartal ove godine obilježiti dobra naplata, te da će plan prema Zakonu o budžetu biti ispunjen. Napori naših službi biće usmjereni na sprovođenje zakona i zaštitu javnih prihoda kontrolom visoko rizičnih subjekata i sankcionisanjem svih vidova nelegalnog poslovanja”, zaključili su iz UPC.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije