fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivokapiću disciplinska mjera zbog kršenja zakona

Krivokapiću disciplinska mjera zbog kršenja zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je izrekao svom predsjedniku Đoku Krivokapiću disciplinsku mjeru zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, a on je podnio i ostavku u Odboru direktora Prve banke, saopšteno je iz državne kompanije.

“Odbor direktora je EPCG odmah po dobijanju odluke Agencije za sprečavanje korupcije kojom je utvrđen konflikt interesa za Krivokapića, i pored činjenice da je ta odluka u postupku preispitivanja pred Upravnim sudom, pokrenuo zakoniti postupak i donio odluku o izricanju disciplinske mjere u skladu sa članom 42 Zakona o sprečavanju korupcije, na koji način je u konačnom završen postupak po odluci ASK-a”, rekli su Vijestima iz EPCG.

Krivokapić je, kako se dodaje, po dobijanju Odluke agencije podnio ostavku na članstvo u Odboru direktora Prve banke.

Vijesti pišu da nije navedeno koja je disciplinska mjera izrečena Krivokapiću. Prema Zakonu o sprečavanju korupcije za taj prekršaj predviđene su za fizičko lice kazne od hiljadu do dvije hiljade EUR.

Agencija za sprečavanje korupcije je 18. decembra prošle godine donijela rješenje da je Krivokapić prekršio zakon jer je u prethodne tri godine mimo zakona bio član odbora direktora državne EPCG i privatne Prve banke.

Krivokapić je 5. oktobra 2017. postao član Odbora direktora EPCG iako je već bio u Bordu EPCG, što zakon zabranjuje.

Taj prekršaj Agencija je konstatovala tek u decembru iako je Krivokapić i za ranije godine uredno prijavljivao obje funkcije, kao i mjesečne naknade od oko 3,5 hiljada od EPCG i 1,26 hiljada EUR mjesečno od Prve banke.

Agencija u odluci navodi da je Krivokapić prekršio zakon jer je 30 dana nakon izbora u bord Prve banke morao podnijeti ostavku u odboru direktora EPCG.

Vijesti pišu da Krivokapić ne samo da nije podnio ostavku već je na predlog Vlade još tri puta biran u bord direktora EPCG. Prema zakonu i Vlada i EPCG su bile dužne da provjeravaju imenovanja i moguće kršenje zakona.

Vanredna Skupština akcionara EPCG će se održati 16. marta, sa tačkama dnevnog reda koje se odnose na smjenu cijelog borda i izbor novih članova.

Najčitanije