fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivične prijave protiv Mila i Ane Đukanović

Krivične prijave protiv Mila i Ane Đukanović

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je danas krivičnu prijavu protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, njegove sestre Ane Đukanović i više osoba umiješanih u privatizaciju Telekoma 2005. godine, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Iz MANS-a su kazali da je krivična prijava podnijeta specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije. Njom su, osim Mila i Ane Đukanović, obuhvaćene NN osobe – funkcioneri izvršne vlasti u 2005. godini, u periodu privatizacije Telekoma, kao i one koje su učestvovale u zaključenju simulovanih ugovora sa firmama Fiesta, Aktiva, Sigma i Roli preko kojih je isplaćen mito.

„Pored toga, krivičnom prijavom su obuhvaćeni i bivši predstavnik Telekoma, Oleg Obradović, Eurofonda Veselin Barović, preduzeća Monte Adria Damjan Hosta i Mađar Telekoma Tomaš Morvai“, navodi se u saopštenju MANS-a.

Oni se, kako je objašnjeno, terete da su kroz organizovanje kriminalne grupe, koristeći privredne i poslovne strukture, preko uticaja na izvršnu vlast obezbijedili da Vlada omogući Mađar Telekomu da po povoljnijim uslovima kupi akcije manjinskih akcionara i tako dođe u posjed dvije trećine akcija Telekoma Crne Gore, što je bio uslov za kupovinu državnog paketa akcija kompanije.

„Zatim su sačinili lažne – simulovane ugovore preko kojih je Milu Đukanoviću i drugim za sada neidentifikovanim osobama isplaćen mito od 7,4 miliona EUR, koje su stekli, držali i koristili sa znanjem u trenutku prijema da novac potiče od krivičnog djela. Oni su istovremeno lažno prikazali činjenice o prirodi novca koji je isplaćen kao mito i kao da se radi o novcu isplaćenom za obavljene usluge“, navodi se u prijavi.

Iz MANS-a su podsjetili da je uslov za kupovinu Telekoma bio da im se omogući kupovina dvije trećine akcija, što je bilo suprotno uslovima propisanim tenderom.

Tenderska komisija je, kako su kazali, u izvještaju konstatovala da je Mađar Telekom u ponudi naveo i dodatnu kojom „ima namjeru“ da manjinskim akcionarima za otkup akcija ponudi 51 milion EUR ili 2,2 EUR po akciji.

„Zbog svega toga, Tenderska komisija je u izvještaju dala komentar da su u pitanju materijalne izmjene takve prirode koje, osim prodavaca i predmeta kupoprodaje, predstavljaju potpuno novi ugovorni odnos, u kojem je pozicija prodavaca, zbog njihove povećane odgovornosti sa jedne strane i ovlašćenja kupca na obeštećenje sa druge, izrazito nepovoljna”, navodi se u prijavi.

Iz MANS-a su kazali da je u cilju realizacije uslova koje je postavio Mađar Telekom, 12. januara 2005. godine u Podgorici održan tajni sastanak kojem su prisustvovali Obradović, Barović, Hosta, Morvai i Johanes Solih i Silvije Radišić kao konsultanti Mađar Telekoma u postupku kupovine Telekoma Crne Gore.

“Nakon sastanka, Obradović je dogovorio sa Đukanovićem i drugim NN osobama iz Vlade da izvršna vlast plati manjinskim akcionarima Telekoma 30 centi po akciji”, rekli su iz te nevladine organizacije (NVO).

Tog dana je, kako tvrde u MANS-u, Obradović održao još jedan sastanak, sa direktorom konsultantske firme koja je savjetovala Mađar Telekom u privatizaciji Telekoma Crna Gora, gdje je potvrđeno da Vlada treba da plati 30 centi po akciji manjinskim akcionarima.

„To proizilazi iz dokaza koji je proveden na saslušanju direktora Mađar Telekoma u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u okviru sudskog procesa koji je protiv trojice direktora vođen pred Federalnim sudom na Menhetnu”, navodi se u prijavi.

Iz MANS-a su kazali da je nakon toga Mađar Telekom zaključio dva simulovana ugovora sa firmama Fiesta i Aktiva, dok je Telekom Crne Gore i povezane kompanije zaključio dva simulovana ugovora sa firmama Sigma i Roli. Predmet sva četiri ugovora bilo je obavljanje navodnih konsultantskih usluga.

Iz te NVO su kazali da je dio mita od 580 hiljada EUR isplaćen preko Ane Đukanović, tada Kolarević.

Mađar Telekom je pred organima SAD-a priznao i prihvatio odgovornost za postupanje svojih zvaničnika, uključujući i odgovornost za potpisivanje ugovora sa kompanijom Sigma.

„Taj ugovor je u ime Mađar Telekoma potpisao Morvia i isti je antidatirao, odnosno nije naveo pravi datum kada je sačinjen, kako bi omogućio isplatu iznosa od 580 hiljada EUR Ani Đukanović za usluge koje ona nije pružila i koje su, po znatno nižim cijenama, pružili unutrašnji i redovni spoljni savjetnici Mađar Telekoma“, navodi se u prijavi.

Iz MANS-a su dodali da je specijalni državni tužilac prethodno obrazlažući razrješenje slučaja Telekom u potpunosti zanemario nalaze američkih institucija i iskaze predstavnika Mađar Telekoma i iz kompletne istrage isključio sumnje koje su se odnosile na porodicu Đukanović i sa njima povezanim osobama.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...