fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivična prijava zbog utaje poreza i doprinosa

Krivična prijava zbog utaje poreza i doprinosa

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Pripadnici Uprave policije u Herceg Novom su, preduzimajući aktivnosti na otkrivanju privrednih delikata, podnijeli krivičnu prijavu protiv državljanke Rusije, A.T. (43), zbog sumnje da je utajila poreze i doprinose u produženom trajanju i oštetila budžet za 143,44 hiljade EUR.

Iz Uprave policije je saopšteno da je ta aktivnost realizovana u koordinaciji sa službenicima Uprave prihoda i carina.

„Ona je kao suinvestitor, na osnovu rješenja koje je izdao Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju, izgradila stambeni objekat u naselju Meljine nakon čega je u periodu od 2014. do 2018. godine obavljala promet – prodaju većeg dijela pripadajućih stambenih jedinica i na taj način ostvarila prihod koji je shodno Zakonu o porezu na dodatu vrijednost (PDV) bila u obavezi prijaviti nadležnom poreskom organu i platiti pripadajuće poreske obaveze“, navodi se u saopštenju.

Tokom izviđajnog postupka policija je došla do sumnje da je A.T. u tom periodu, kao građanin, na osnovu zaključenih ugovora o kupoprodaji obavila prodaju većeg dijela novoizgrađenih stambenih jedinica, u namjeri da izbjegne plaćanje poreskih obaveza nije prikazala oporezivi promet u ukupnom iznosu 771,8 hiljada EUR.

„Tačnije, ona nije nadležnom poreskom ogranu podnosila obavezne mjesečne poreske – PDV prijave, niti je platila pripadajuće poreske obaveze i to: PDV u ukupnom iznosu od 127,97 hiljada EUR što je bila u obavezi shodno Zakonu o PDV-u, kao i obavezu prijave i plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica za naznačeni period u ukupnom iznosu od 15,47 hiljada EUR shodno Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica“, precizira se u saopštenju.

Na taj način ona je, kako se dodaje, izbjegla plaćanje pripadajućih poreskih obaveza, odnosno oštetila budžet Crne Gore u iznosu 143,44 hiljade EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije