fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivična prijava zbog nanošenja štete budžetu od preko 307 hiljada

Krivična prijava zbog nanošenja štete budžetu od preko 307 hiljada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici Uprave policije podnijeli su krivičnu prijavu protiv M.B. (59) iz Nikšića, vlasnika i odgovornog u preduzećima Ibon Group i Ibon Company iz Nikšića, i protiv tih kompanija, osumnjičenih da su utajom poreza oštetili budžet za 307,7 hiljada EUR.

Sumnja se da su M.B. (59) iz Nikšića, vlasnik i odgovorna osoba u Ibon Group i Ibon Company iz Nikšića, te i ta dva preduzeća utajili porez i doprinose na način što su u cilju njihovog izbjegavanja plaćanja, od početka januara 2017. do kraja decembra prošle godine, davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima i nijesu prijavili zakonito stečeni prihod te su tako pričinili materijalnu štetu budžetu Crne Gore od 307,7 hiljada EUR.

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, postupajući po operativnim saznanjima vezanim za utaju poreza i doprinosa tih preduzeća i odgovornog u tim kompanijama, su od Uprave za nekretnine pribavili zaključene kupoprodajne ugovore i predugovore o prodaji nepokretnosti koje su uknjižene u katastarskom operatu na gore navedena preduzeća.

„Analizom pribavljene dokumentacije izdvojen je veći broj ugovora i predugovora o prodaji nepokretnosti kao i ugovor o uvećanju nenovčanog kapitala u Ibon Nikšić i prenosu prava svojine nad nepokretnostima, zbog sumnje u postojanje nezakonitosti prilikom prijave, obračuna i plaćanja poreza i doprinosa“, navodi se u saopštenju.

Shodno tome, tokom izviđaja ustanovljene su nezakonitosti u obračunu i plaćanju poreza na dodatu vrijednost, poreza na kapitalnu dobit, poreza na dobit preduzeća, poreza i doprinosa za zaposlene, po kom osnovu je bužet Crne Gore oštećen za 307,7 hiljada EUR.

Krivična prijava je podnijeta Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiću.

Najčitanije