fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKreditno-garantni fond za otporniju ekonomiju i preko deset hiljada novih radnih mjesta

Kreditno-garantni fond za otporniju ekonomiju i preko deset hiljada novih radnih mjesta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o Kreditno-garantnom fondu (KGF), čije osnivanje pruža dugoročni benefit za rast i razvoj crnogorske privrede, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

KGF će, kako su objasnili, kao nezavisna i održiva institucija, obezbijediti olakšan i povećan pristup finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i pojedince, koja obavljaju komercijalnu djelatnost na osnovu upisa u registar nadležnog organa uprave za određenu djelatnost.

Ministar ekonomskog razvoja, Javov Milatović, kazao je da KGF za crnogorsku ekonomiju predstavlja prekretnicu, koja bi u narednih pet godina mogla da garantuje za oko šest hiljada kredita u ukupnom iznosu od preko 220 miliona, što će stvoriti priliku za otvaranje oko 11 hiljada radnih mjesta.

„Slijedimo dobre prakse nekih evropskih zemalja uz podršku kredibilnih institucija poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojoj se zahvaljujemo što su u ovoj Vladi prepoznali relevantnog partnera sa kojim bi udružili snage“, rekao je Milatović.

On je podsjetio da je Ministarstvo u prethodnom periodu intenzivno radilo na kreiranju KGF-a i dodao da je, osluškujući potrebe privrede i analizirajući dosadašnje, ali i trenutne globalne promjene i poremećaje, dodatno potvrđena neophodnost formiranja takve institucije u crnogorskoj privredi.

Osnivanjem ove važne institucije, kako je saopšteno, doći će do otvaranja novih radnih mjesta i podsticanja domaće proizvodnje.

Početni kapital KGF-a, koji je obezbijedila Vlada u ovogodišnjem budžetu, iznosi deset miliona EUR.

„Sredstva KGF-a namijenjena su preduzećima ili preduzetnicima koji imaju ograničen pristup finansiranju. Dakle, pored sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, koji je dominantan segment crnogorske privrede, sredstva su namijenjena i posebnim grupama kao što su preduzeća u većinskom vlasništvu žena, poljoprivrednici, turistička preduzeća, IT i kompanije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije i mnoge druge“, precizira se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da osnivanjem KGF-a izražavaju spremnost da stvaraju institucionalne okvire koji će omogućiti brži razvoj crnogorske ekonomije.

„U cilju odgovora na krize, ali i osnaživanja najznačajnijeg segmenta crnogorske privrede – mikro, malih i srednjih preduzeća, KGF će biti dugoročni partner crnogorskoj privredi na putu ka razvoju i unapređenju biznisa“, rekli su iz Ministarstva.

Predlog zakona o KGF-u će biti upućen parlamentu na usvajanje po skraćenom postupku.

Njegovim usvajanje u Skupštini stiču se uslovi za osnivanje KGF-a i stvaraju preduslovi za njegovu dalju operacionalizaciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije