fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKreditni aranžman EIB-a i IRF-a namijenjen podršci likvidnosti privrede

Kreditni aranžman EIB-a i IRF-a namijenjen podršci likvidnosti privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je usvojila informaciju o kreditnom aranžmanu između Evropske investicione banke (EIB) i Investiciono-razvojnog fonda (IRF), pod nazivom IRF Covid-19 odgovor za MSP i srednje kapitalizovana preduzeća, vrijednosti 50 miliona EUR.

Vlada je u četvrtak, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, usvojila i Predlog ugovora o finansiranju i dala saglasnost na ugovor o finansiranju između IRF-a i EIB-a.

„Evropska unija (EU) je usljed ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa pokrenula u Zagrebu, u aprilu program za podršku oporavku ekonomija zemalja Zapadnog Balkana. U okviru ovog programa je predviđen i format zajmova u iznosu od 500 miliona EUR koji je odobrio EIB u junu namijenjen javnom sektoru i nacionalnim promotivnim bankama u zemljama regiona“, navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da će prvi odobreni zajam Crnoj Gori u okviru tog formata prevashodno biti namijenjen podršci likvidnosti crnogorske privrede, nabavci obrtnog kapitala i za investicije koje treba da daju dodatan zamajac ekonomskom oporavku Crne Gore u post-pandemijskom periodu.

„Vrijednost ugovora je 50 miliona EUR, uz uslove da najmanje 80 odsto sredstava bude namijenjeno srednje kapitalizovanim preduzećima, odnosno onima sa više od 250 radnika“, rekli su iz Vlade.

Ugovorom je obezbijeđena i stimulacija za preduzeća koja zapošljavanju mlade u vidu dodatnog smanjenja kamatne stope u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obučavanje mladih.

Vlada je usvojila i finansijske sporazume sa Evropskom komisijom, čime je stvoren pravni osnov za dodjelu budžetske podrške Evropske unije od 40,5 miliona EUR, kao odgovor na epidemiju koronavirusa.

Vlada je razmotrila i usvojila informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa Covid-19.

„U informaciji je navedeno da su subvencije omogućene zaposlenima u djelatnostima zatvorenim usljed naredbi Ministarstva zdravlja, zaposlenima u sektorima turizma, ugostiteljstva i javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, zaposlenima kojima je određena mjera karantina ili izolacije, kao i zaposlenima na plaćenom odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina, te da je predviđen nastavak podrške novom zapošljavanju čije trajanje je produženo do kraja ove godine“, navodi se u saopštenju.

Od 1. do 25. avgusta isplaćeno je ili su u procesu isplate zarade za 22,01 hiljadu zaposlenih u bruto iznosu 4,38 miliona EUR. U periodu od aprila do jula podnijeto je 38,07 hiljada zahtjeva za subvenciju zarada, a isplaćeno je ili je u procesu isplate 37,5 hiljada ili 97 odsto.

“Na osnovu odobrenih zahtjeva, 26. avgusta već su isplaćene ili su u procesu isplate, subvencije za 170 hiljada zarada. Bruto iznos isplaćenih sredstava je 42,16 miliona EUR. Programom je obuhvaćeno više od 71 hiljada zaposlenih i više od 15 hiljada preduzeća“, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila informaciju o umanjenju fiksnog dijela koncesione naknade za vrijeme mirovanja prava i obaveza iz ugovora o koncesiji kumulativno i po koncesionarima koju je dostavila Uprava za igre na sreću.

„U informaciji je navedeno da je Uprava utvrdila umanjenje fiksnog dijela koncesione naknade u ukupnom iznosu od 1,03 miliona za vrijeme dok su zbog pandemije koronavirusa mirovala prava i obaveza iz ugovora o koncesiji“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o dodjeli koncesije i prihvatila ugovor o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bonići – Tivat, sa tivatskim preduzećem Navar Incorporated.

“Koncesiono područje luke Bonići obuhvata prostor brodogradilišne luke sa izgrađenim objektima, pristaništima, dokovima, marinom i pomoćnom zgradom brodogradnje, ukupne povšine 10,68 hiljada metara kvadratnih i lučki akvatorijum ukupne površine 14,5 hiljada kvadrata“, precizira se u saopštenju.

Koncesija se, kako se dodaje, dodjeljuje na period od 30 godina. Investicionim programom predviđena su ulaganja od 13,9 miliona EUR.

“Godišnja fiksna naknada za korišćenje koncesionog područja utvrđenaje za lučki akvatorijum jedan EUR po kvadratu, a za lučko područje za koje su predviđena investiciona ulaganja naknada je prvih 20 godina jedan EUR po kvadratu, a posljednjih deset godina 1,5 EUR po metru kvadratnom“, rekli su iz Vlade.

Vlada je usvojila informacije o realizaciji javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju pojave mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena Bioče u Bijelom Polju, sa predlogom za davanje koncesije. Donijeta je odluka o dodjeli koncesije i prihvaćen ugovor o njoj.

Usvojena je informacija o zahtjevu Luke Bar za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena ležišta Volujica u Baru, isključenjem javnog nadmetanja. Vlada je donijela odluku o dodjeli koncesije za detaljna geološka istraživanja i prihvatila pripadajući ugovor o koncesiji.

“Koncesija se dodjeljuje na 30 godina. Ukupna koncesiona naknada iznosi 1,79 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Koncesionar će za period od 16 kalendarskih godina eksploatacije, od 1. januara 2022. do 31. decembra 2037. platiti stalni dio koncesione naknade za eksploataciju T-G kamena u ukupnom iznosu od 2,72 miliona EUR.

Usvojena je informacija o potrebi korišćenja sredstava za eksproprijaciju zemljišta deponovanih za projekat izgradnje bulevara Tivat – Jaz na posebnom računu kod Ministarstva finansija za druge projekte koje realizuje Uprava za saobraćaj.

„Vlada je odobrila korišćenje sredstava za eksproprijaciju zemljišta deponovanih na posebnom računu kod Ministarstva finansija za projekat izgradnje bulevara Tivat – Jaz za eksproprijaciju zemljišta za druge projekte koje realizuje Uprava za saobraćaj do visine od 1,5 miliona EUR i to izgradnja puta Cetinje – Čevo i bulevara Podgorica – Danilovgrad i za rekonstrukciju puteva Berane – Podvade, Pljevlja – Metaljka, Rogami – Spuž i Dinoša – Cijevna Zatrijebačka“, objasnili su iz Vlade.

Usvojena je informacija o dopuni Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Lista je dopunjena projektima koji se odnose na revitalizaciju fortifikacione baštine Crne Gore, Gradski bedemi Kotora, unapređenje sistema upravljanja otpadnim vodama Opštine Pljevlja, II faza kanalizacione mreže, rekonstrukciju sistema nasipa na rijeci Bojani u Crnoj Gori i unapređenje infrastrukture u Luci Bar.

Vlada je usvojila informaciju o korišćenju platforme Tourism Insight i prihvatila predlog ugovora – izjavu o obimu projekta, između Ministarstva održivog razvoja i turizma i kompanije Mastercard. Platforma bi trebalo da omogući praćenje turističkih trendova, potrošnje gostiju i interesovanja.

Usvojena je informaciju o otkupu jagnjadi i instrukcija o evidencijama otkupa i plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za ovu godinu. Otkupom tržišnih viškova jagnjadi po povoljnim uslovima i ove godine Vlada pokazuje briga prema potrebama penzionera i farmera.

Vlada je usvojila informaciju o obezbjeđivanju sredstava neophodnih za nesmetano funkcionisanje Nacionalnih parkova (NPCG) i odobrila preusmjeravanje 500 hiljada EUR iz tekuće budžetske rezerve.

Najčitanije