fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKredit od 26 miliona EUR za rekonstrukciju lokalnih puteva

Kredit od 26 miliona EUR za rekonstrukciju lokalnih puteva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je, u okviru napora da poboljša povezanost i regionalnu integrisanost Crne Gore, obezbjedila kredit vrijedan 26 miliona EUR sa državnim garancijama, namijenjen rekonstrukciiji i poboljšanju dionice puta između opština Berane i Kolašin.

Iz EBRD-a je saopšteno da će sredstva pokriti izgradnju puta u dužini od 13,9 kilometara, kao i završetak radova na tunelu dužine 2,8 kilometara, koji će povezati Berane sa Kolašinom.

“Projektom će se značajno skratiti vrijeme putovanja između dva grada i poboljšati ukupna povezanost manje razvijenog sjevernog regiona Crne Gore”, navodi se u saopštenju EBRD.

Kredit je uslijedio nakon dva prethodno potpisana sporazuma o finansiranju između EBRD-a i crnogorske Vlade u ukupnom iznosu od 25 miliona EUR.

“Novi fondovi podržaće i pripremu sistema za upravljanje putnom infrstrukturom, koji će čuvati podatke o putevima i pomoći u planiranju kratkoročnih i dugoročnih usluga održavanja puteva. to će doprinijeti optimizaciji planiranja puteva i raspodjele resursa u crnogorskom sektoru puteva”, smatraju u EBRD.

Iz te međunarodne organizacije su ocijenili da su poboljšana povezanost i transportna infrastruktura presudni za privlačenje investicija i za dalji ekonomski rast u zemlji.

“To će takođe biti podrška lokalnom i regionalnom turizmu, ključnom sektoru crnogorske ekonomije”, tvrde u EBRD-u.

EBRD je uključena u reformu putnog sektora u Crnoj Gori otkako je 2006. godine počela da ulaže u zemlju.

Do sada je EBRD uložila 710 miliona EUR u 74 projekta u zemlji.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...