fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrajem godine realizacija četvrte faze 

Krajem godine realizacija četvrte faze 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realizacija četvrte faze projekta Hiljadu plus, za koju su sredstva opredijeljena budžetom za ovu godinu, a podršku za nastavak dala Banka za razvoj Savjeta Evrope (CEB), počeće krajem godine.

Direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Čanović, rekao je Pobjedi da očekuju da će krajem godine uputiti zvaničan zahtjev za dodjelu sredstava za realizaciju sljedeće faze projekta koji se pokazao veoma uspješnim.

„Kako iz faze u fazu radimo na poboljšanju ponude, u četvrtoj bi jedan od noviteta trebalo da bude ponuda svih izgrađenih stanova na tržištu, bilo da je novogradnja ili starogradnja, pod uslovom da ispunjavaju određene kriterijume, kao što su minimalni zahtjevi energetske efikasnosti i izvod iz katastra koji je bez opterećenja“, rekao je Čanović.

Ideja je da javnim pozivom budu obuhvaćene samo zgrade, odnosno stanovi u izgradnji, dok za izgrađene neće biti javnog poziva. Građani će, kako je objašnjeno, moći da kupe bilo koji stan na tržištu koji ispunjava propisane uslove, čime bi se njihova ponuda poboljšala i povećala.

„To će, nadamo se, takođe uticati i na smanjenje cijene ponuđenih stanova u izgradnji“, naveo je Čanović.

On je dodao da se planiraju povoljnosti za opremanje stanova kupljenih u ovom programu.

„Za sve to će nam biti potrebna saglasnost CEB-a, sa kojom ćemo, nadamo se, ostvariti još jednu uspješnu saradnju“, rekao je Čanović i podsjetio da je kroz tri faze projekta do stana došlo 1,16 hiljada domaćinstva, odnosno više od tri hiljade građana.

U centralnom regionu na taj način stambeno pitanje je riješilo 996 domaćinstava, u sjevernom 134 i u južnom 32. Čanović očekuje da će kroz četvrtu fazu još 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje.

Program Hiljadu plus sprovodi se od 2010. godine.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...