fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKraj godine na tržištima nafte pod sjenkom zabrinutosti za potražnju

Kraj godine na tržištima nafte pod sjenkom zabrinutosti za potražnju

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 51 USD, zaključivši godinu pod sjenom zabrinutosti za potražnju u pandemiji koronavirusa, koja je uzdrmala ekonomiju, prisilivši vlade na mjere podrške bez presedana.

Na londonskom tržištu cijena je pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,08 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 44 centa nižoj cijeni, od 47,96 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su na oba tržišta dvostruko više nego što su bile u aprilu, u jeku prvog talasa pandemije koju su vlade nastojale da suzbiju ograničenjem kretanja i zatvaranjem poslovanja.

Potražnja je u takvim uslovima potonula i trgovci su u jednom trenutku bili spremni da plate kupcima za preuzimanje nafte kako bi izbjegli visoke troškove skladištenja. To se ogledalo u padu cijena nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u negativnu teritoriju.

Anketa među trgovcima pokazala je da se ne očekuje značajniji rast cijena u narednoj godini.

“Novi sojevi virusa mogli bi zakomplikovati šanse i rezultirati strožim mjerama zatvaranja koje bi ograničile potražnju za naftom u prvom tromjesečju”, objasnio je Edward Moya iz savjetodavne kompanije OANDA.

Globalna tržišta sirovina oporavila su se pred kraj godine, podstaknuta oporavkom potražnje i podsticajnim mjerama kojima vlade širom svijeta nastoje da saniraju posljedice pandemije.

Očekuje se da će hiljade milijardi USD podsticaja i početak kampanje vakcinisanja podstaći ulaganja i potrošnju u ovoj godini, a kratkoročno će i cijene nafte vjerovatno kočiti zabrinutost zbog mjera zatvaranja.

Britanija je tako ponovo uvela ograničenja zbog pojave novog soja koronavirusa, a u pojedinim dijelovima Evrope i Azije raste broj hospitalizovanih i novozaraženih.

Na početku ove godine trgovci će pomno pratiti sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, koji će u ponedjeljak razgovarati o povećanju proizvodnje od februara.

OPEC zbog praznika nije na svojoj internet stranici objavio cijenu barela referentne korpe nafte svojih članica u prethodnom danu. Zadnji objavljeni podatak je za 17. decembar, kada je iznosila 50,78 USD.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...