fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKovacs: Bankarski sektor podržava razvoj i očuvanje poslovanja

Kovacs: Bankarski sektor podržava razvoj i očuvanje poslovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bankarski sektor u Crnoj Gori je stabilan i likvidan, a zdrav sistem, koji je pokretač ekonomskog rasta, presudan je, jer podržava razvoj i očuvanje poslovanja i radnih mjesta, saopštio je izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB), Pal Kovacs.

On je podsjetio da su banke 2009. godine bile uzrok krize, a da su sada pokretači oporavka i stabilizacije.

„Naš bankarski sektor proaktivno je odgovorio na krizu pandemije koronavirusa, nudeći moratorijum na otplatu kredita građanima i kompanijama, u skladu sa propisima regulatora“, naveo je Kovacs u publikaciji Savjeta stranih investitora (SSICG) pod nazivom Podstičemo poslovne prilike.

On je dodao da je taj projekat pokazao dobru sinergiju Centralne (CBCG) i komercijalnih banaka i pomogao u prevazilaženju neočekivanih posljedica, koje je koronavirus nanio finansijama građana i kompanija.

„CKB je bila više nego spremna da donacijama pomogne Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) kako bi pomogla građanima i zajednici“, rekao je Kovacs.

On je naveo da su u najtežim uslovima rada omogućili kontinuitet bez prekida poslovanja, kao i da CKB ima odličnu saradnju sa regulatorom, uvijek poštujući njihove mjere, usklađujući se sa preporukama i doprinoseći stabilnosti bankarskog sistema.

Kada je riječ o dugoročnom oporavku crnogorske ekonomije od koronakrize, Kovacs smatra da je fokus na postojećim, ali i na privlačenju novih investitora podjednako važan.

„Crna Gora je već nekoliko godina jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu koja je privukla strane investitore. Sada je potrebno zadržati put održavanjem stabilnosti i kretanjem ka EU. Transponovanje propisa i politika EU pomoći će u prevazilaženju štete od koronakrize. To će doprinijeti stvaranju povoljnog okruženja za dolazak novih investitora, ali i predstaviti one koji će širiti svoje aktivnosti i možda povećati sadašnje investicije“, rekao je Kovacs.

On je kazao da je situacija sa pandemijom već postavila nove izazove, i to ne samo u zdravstvu, već i u svakom segmentu društva i ekonomije širom svijeta.

„Kao mala ekonomija, uglavnom orijentisana na turizam i srodne industrije, i Crna Gora se suočava sa izazovima. Period koji je pred nama daće odgovore kakva će vrsta restrukturiranja biti potrebna, ali očigledno je da bi okretanje održivim projektima i upotrebi zelene energije moglo biti rješenje, kao i povećanje proizvodnje hrane i unapređenje poljoprivrede, što će omogućiti ponudu kvalitetnih proizvoda za crnogorske potrebe i izvoz“, saopštio je Kovacs.

On je dodao da će biti potrebno i jačanje malih i srednjih preduzeća, kao i da će CKB biti tu da podrži svaki zdravi i opravdani projekat.

„Uvijek ističem kreditne linije kao podršku manjim kompanijama zasnovanim na garancijama EU i mislim da će ova vrsta podrške sada biti još važnija i korisnija“, poručio je Kovacs.

On je ocijenio da je Crna Gora svakim danom sve digitalnija, a da je dužnost odgovornih bankara da nastave da podržavaju klijente u svakodnevnim aktivnostima, stvarajući i pružajući im samo najbolja i jednostavna digitalna rješenja za poslovne aktivnosti i lične finansije.

CKB je, prema riječima Kovacsa, poznata kao banka sa visokom kulturom inovacija, uključujući i digitalizaciju.

„Imamo digitalne timove koji već godinama rade kako bi pratili najnovije svjetske trendove i nudili klijentima savremene verzije digitalnih rješenja. CKB je prva u Crnoj Gori povlačila inovativne digitalne poteze, kao što su Apple Pay servis, CKB GO i učešće u Digitalnom kiosku“, naveo je Kovacs.

On je podsjetio da je CKB, u jeku pandemije, završila spajanje sa Podgoričkom bankom, proces koji je počeo prije više od godinu i po.

„Cilj nam je da izgradimo modernu, digitalnu i banku orijentisanu ka klijentima, koja će najbolje služiti njihovim i potrebama države i društva. Bez obzira na trenutne okolnosti i uprkos pandemiji, u Crnoj Gori gradimo još veću i jaču banku, mada bi naše aktivnosti bile lakše ako bi se odvijale u redovnom okruženju“, kazao je Kovacs.

On je naveo da period pandemije svakako mijenja uobičajeni način poslovanja.

„Trudimo se da zaštitimo zaposlene organizovanjem rada od kuće, kad god je to moguće. Klijenti se takođe štite uvođenjem mjera u filijalama. Uvodimo digitalna rješenja, ukidamo naknade za onlajn plaćanja po potrebi i prihvatamo moratorijum na otplatu kredita“, saopštio je Kovacs.

On je dodao da je, uprkos svim promjenama i izazovima u organizaciji aktivnosti, ponosan što može da objavi da je projekat integracije okončan na vrijeme.

Kovacs vjeruje da velika banka na malom tržištu može pružiti veću efikasnost, kao i da će prednosti integracije CKB i Podgoričke banke najviše osjetiti klijenti, jer integrisana banka nudi široku paletu proizvoda i pruža brzu uslugu i inovativne digitalne proizvode.

„Našim klijentima će na usluzi biti veći broj poslovnica nego što je to bio slučaj ranije. U 35 filijala nove CKB mreže širom Crne Gore i sa 115 bankomata banka će obezbijediti široku pokrivenost tržišta, visok kvalitet usluga i brzi odgovor na zahtjeve klijenata, u skladu sa prepoznatljivim standardima OTP Grupe“, rekao je Kovacs.

Kada je riječ o očekivanjima od nove Vlade, on je naveo da očekuje da će crnogorski put ka EU biti nastavljen.

„Dalje jačanje i unapređenje vladavine prava, sistema upravljanja, pravila pristupanja i modernizacije infrastrukture trebalo bi da ostanu važni ciljevi, što će pomoći da Crna Gora ostane atraktivna za investicije“, saopštio je Kovacs.

On je podsjetio da je nova pobjednička koalicija potvrdila da će zadržati stabilnost sistema i poštovati međunarodne aranžmane poput onih dogovorenih sa Svjetskom i Evropskom investicionom bankom.

Kovacs je poručio da će CKB ostati katalizator dobrog poslovanja, modernizacije i inovacija, unapređenja poslovne kulture i okruženja.

„Nadam se da će naša kompanija doprinijeti daljem razvoju u zemlji i primjeni najviših evropskih poslovnih standarda“, zaključio je Kovacs.

Najčitanije