fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKostić: Očekuje se dalji rast cijena goriva

Kostić: Očekuje se dalji rast cijena goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori se očekuje dalji rast cijena goriva, saopštio je predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP), Vasilije Kostić, i poručio da bi Vlada trebalo što prije da donese mjere za suzbijanje cijene energenata.

„Očekuje se rast cijena goriva, prije nego pad, jer politički događaji u svijetu i te kako utiču na cijenu nafte“, rekao je Kostić agenciji Mediabiro.

Poskupljenje goriva, kako je objasnio, utiče na povećanje cijene svih ostalih proizvoda i usluga, ali ne mora da bude uvijek linearan.

„Međutim, u ovom slučaju to je proces koji se realizuje od prošle godine, i sad je već jedan od značajnih generatora obilježja inflacije“, rekao je Kostić.

On smatra da je Vlada mnogo ranije trebalo da donese mjere za suzbijanje rasta cijena energenata.

„Nažalost, takva mjera je izostala i kao što vidimo nemamo ni najave za to“, dodao je Kostić.

On je podsjetio da je 2012. godine bila slična situacija, ali da je tadašnja Vlada preduzela značajne mjere na suzbijanju cijene goriva.

Kostić je ocijenio i da je vrlo važno na koji način te mjere treba da se donesu i za koji model se treba opredijeliti, jer je vrlo teško uticati na cijenu energenata.

„Mislim da u ovom momentu ne treba ograničavati cijenu goriva, u smislu da se uvrđuje gornja granica cijene, već samo da treba dati subvenciju kompanijama koje se bave prometom energenata i na taj način suzbiti podizanje cijene“, rekao je Kostić.

On je podsjetio i da je od samog početka dovodio u pitanje opravdanost programa Evropa sad, odnosno njegove postulate.

„Ja sam i tada rekao da zbog strukture crnogorske ekonomije i enormnog uticaja povećanja minimalne zarade, bez ikakvog utemeljenja u produktivnost rada, vodi ka nečemu što može da bude loše“, naveo je Kostić.

Prema njegovim riječima, potrebno je postaviti pitanja, kako će se finansirati taj program, s obzirom na to da se zna da u Crnoj Gori ima 55 hiljada ljudi koji su zaposleni u državnoj administraciji.

Kostić je kazao da se može desiti suprotno od očekivanog, odnosno da će se produkovati rast nezaposlenosti.

„Ako pogledamo globalnu situaciju, a to je usporavanje svjetske ekonomije, jer su mnoge centralne banke podigle referntne kamatne stope, onda je vrlo moguće da se takav trend prelije i na crnogorsku ekonomiju“, rekao je Kostić.

Za budući period, kako je naveo, treba očekivati dalji rast inflacije, dalji rast cijene energenata do stabilizacije proizvodne ili političke situacije.

Kostić je kazao i da i svi indikatori upućuju na to da će inflacija nastaviti da raste i najbolji dokaz tome jeste da se nastoje podići referentne kamatne stope.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije