fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKorporativni dug se sve više koristi za preuzimanje rizika

Korporativni dug se sve više koristi za preuzimanje rizika

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je na rastući trend korišćenja korporativnog duga za špekulativna finansijska ulaganja.

To bi, kako je ocijenjeno iz MMF-a, moglo da učini globalnu ekonomiju ranjivijom u narednoj krizi.

Koeficijent korporativnog duga u naprednim ekonomijama neprestano raste od 2010. godine i sada je na istom nivou kao na vrhuncu zabilježenom 2008. godine, prenosi Tanjug.

Iako su neke velike ekonomije, poput Španije i Velike Britanije, znatno smanjile nivo duga, Sjedinjene Američke Države (SAD) bilježe kontinuirani rast korporativnog duga od 2011. godine, koji je krajem prošle godine dostigao rekord.

MMF navodi u istraživačkom blogu, objavljenom na web strani Fonda, da upotreba privatnog duga za finansiranje isplate dividendi, za otkup akcija ili za spajanja i akvizicije može da izazove šire potrese u slučaju bankrota kompanija ili ako pokušaju da naglo smanje dug redukovanjem investicija ili radne snage.

“Za razliku od stanja prije globalne finansijske krize, rizici nijesu koncentrisani samo na privatni sektor, već i na javni sektor, što je djelimično posljedica neriješenog naslijeđa globalne finansijske krize“, navodi MMF u izvještaju.

Pored povećane ranjivosti na šokove, rastući nivo privatnog duga može zahtijevati skupe i oštre mjere za njegovo smanjenje.

Upozorenje MMF-a reflektuje nedavne komentare potpredsjednika Evropske centralne banke (ECB), Luisa de Guindosa, koji je rekao da su investicioni fondovi, osiguravajuće kompanije i druge velike institucije povećale preuzimanje rizika kako bi se suprotstavile okruženju niskih kamata, zbog čega su izložene ekonomskim šokovima koji bi mogli da se prošire kroz finansijski sistem.

Prema ažuriranoj bazi podataka MMF-a o globalnom dugu, na kraju prošle godine ukupan svetski javni i privatni dug dostigao je 188 biliona USD, pri čemu je u prosjeku odnos globalnog duga prema bruto domaćem proizvodu (BDP) povećan na 226 odsto, a podaci po državama pokazuju da bi neke napredne ekonomije mogle da budu nepripremljene za narednu krizu.

“Mada je većina zemalja, osim SAD-a i Japana, nastojala da smanji dio duga akumuliranog nakon globalne finansijske krize, u gotovo 90 odsto razvijenih ekonomija učešće javnog duga u BDP-u je i dalje više nego prije 2008. godine”, navodi se u izveštaju.

Iz MMF-a su naveli da je u jednoj trećini naprednih ekonomija, koeficijent javnog duga 30 odsto veći u odnosu na nivo prije krize, dok je on na tržištima u nastajanju sada na sličnim nivoima kao tokom kriza sredinom 1980-ih i 1990-ih.

Najčitanije